Stadsbestuur belooft betere bewaking basiliek

De Mechelse politie zoekt intensief naar de brandstichter van de Hanswijkbasiliek. Het parket neemt de zaak ernstig en het stadsbestuur werkt aan een plan om de historische kerk toch beter te bewaken. Voorlopig blijft de basiliek gesloten.

Sven Van Haezendonck

Vier brandjes in iets meer dan een maand tijd berichtte deze krant vrijdag. "We tillen zwaar aan dit misdrijf. Alles wijst inderdaad op een pyromaan die aan het werk is. Als de dader wordt gepakt, riskeert hij celstraffen van 10 tot 15 jaar. Ook als er verzachtende omstandigheden zijn, is de minimumstraf zes maanden cel", zegt woordvoerder Peter Peereboom van het Mechelse parket.

De kerkfabriek houdt de basiliek voorlopig gesloten tot er opnieuw toezicht komt. De zaak van de gesloten basiliek werd vrijdag in het schepencollege besproken. Volgende week woensdag zitten stadsbestuur en de verantwoordelijken van de kerkfabriek aan tafel om naar een oplossing te zoeken om de basiliek zo snel mogelijk weer open te stellen.

"Tachtig procent van de toeristen bezoekt Mechelen voor onze kerken. In samenwerking met de kerkfabrieken hadden we een toezicht uitgedokterd waar de stad en vrijwilligers van de kerkfabriek zich voor engageerden. Het toezicht is door besparingen van de stad verminderd, maar voor de kerkfabriek is het ook alsmaar moeilijker om vrijwilligers in te zetten. We brainstormen nu over verschuivingen van het toezicht binnen al onze kerken. Maar er komt zeker een oplossing voor de basiliek", reageert cultuurschepen Frank Nobels (m+).

LDN, SVH

Archieffoto Marc Aerts

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio