1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ontroerend afscheid van vierjarige kleuter die stierf aan leukemie

"Dag Quinten, dag klein ventje van 4,5 jaar. Hiervoor waren we nog lang niet klaar." Met deze alleszeggende woorden begon vrijdag in Brecht de afscheidsdienst van Quinten Maboh Schrauwen, een kleuter uit de Leonardusschool.

drombouts

Omdat de kerk van Sint-Lenaarts waar Quinten woonde gesloten is voor restauratie, vond de mis plaats in de kerk van Klein-Veerle (Brecht). Een allemansvriend, graaggezien door iedereen, gek van beyblades en de Samsonrock. Altijd vrolijk, grappend en lachend, het zonnestraaltje van de hele school. Zo werd het jongentje door zijn kleuterjuffen omschreven. "Dat klopte ook, Quinten riep naar iedereen en kende de namen van alle kinderen", vertelt zijn vader Frans Schrauwen.

Bijna een jaar geleden kreeg Quinten er tot zijn grote geluk nog een kleine broer Bjorn bij. "Alles liep prima. In augustus genoten we nog samen van een vakantie. Quinten was zijn vrolijke zelve, niets wees erop dat hij ziek zou worden. Hij had begin dit jaar nog zijn amandelen moeten laten trekken en was toen helemaal onderzocht."

In september begon het nieuwe schooljaar. Quinten was blij om zijn vriendjes terug te zien. "Maar je was iets stiller dan vorig schooljaar", getuigde de kleuterjuf. "Eerst dachten wij dat het door de aanpassing kwam. Je bent drie dagen in de klas geweest. Toen volgde een bloedtest. Iedereen schrok heel erg toen bleek dat je leukemie had."

"De behandeling werd onmiddellijk opgestart. Gelukkig was er goede hoop op genezing. We dachten dat we je volgend jaar wel gewoon opnieuw in de klas zouden terugzien. Elke dag zwaaiden de kindjes naar je foto. Tussen de chemobeurten door kwam je nog naar huis. Wat was je blij met bezoekjes van je vriendjes."

Buikpijn

Na zijn tweede chemo op 26 oktober mocht Quinten nog op zijn eigen vraag bij zijn beste vriendje gaan spelen. "Want ik ben toch flink geweest in het ziekenhuis?", had hij gezegd. "Jullie hebben nog heel leuk samengespeeld", vertelde de mama van zijn vriendje tijdens de uitvaart. "Maar na een tijdje werd je stiller en kloeg je over buikpijn. Wij wisten dat dat geen goed teken was."

Er volgde meteen een nieuwe opname in de kinderafdeling van het UZ Leuven. Vorige zaterdag 16 november overleed Quinten daar aan een infectie, in dezelfde stad waar hij op 27 maart 2009 geboren was.

Koor

De afscheidsdienst werd opgeluisterd door een prachtig koor. Vooral de boodschap van hoop en een heel sterk geloof in God vielen hierbij op. "Jullie zoon is nu een engel in het perfecte land", sprak de priester. "Leef elk moment alsof het het laatste is, vraagt Quinten aan jullie allemaal."

Op het einde kwamen de klasgenootjes uit de tweede kleuterklas van de Leonardusschool in Sint-Lenaarts de kerk binnen. Hand-in-hand stapten ze naar de witte kist, en wierpen hun vriendje een handzoentje toe. Daarna zegden ze het gedichtje op dat Quintens beste vriendje aan het begin van de viering al moedig had voorgedragen: dat Quinten nu een sterretje aan de hemel is.

Buiten aan de kerk lieten de klasgenootjes hartvormige, witte ballonnen op. De kleuterjuf vertelde nog dat de Leonardusschool in de speeltuin een herinneringsboom gaat planten voor het jongentje. Die boom kan dan samen met zijn vriendjes opgroeien.

KMa

Foto Mia UydensMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio