Jonge Antwerpenaar ontwerpt goedkope koeltas voor Afrika

Een grote plastic tas, een bakje met water en een elektrische verdamper die wordt aangedreven door een zonnepaneel. Dat is, kort samengevat, de Wakati-tas van Arne Pauwels waarmee groenten en fruit bewaard kunnen worden. Het simpele en spotgoedkope ontwerp zou een omwenteling kunnen betekenen voor de Afrikaanse landbouweconomieën.

drombouts

Arne Pauwels (27) studeerde vorig jaar af aan de Universiteit Antwerpen als productontwikkelaar. Voor zijn eindwerk koos hij bewust voor een project dat de Derde Wereld ten goede zou komen. "Die fascinatie heb ik gekregen van mijn meter, die geregeld naar Congo trok om er de bonobo's te bestuderen. Ook het Apopo-project van Bart Weetjens in Tanzania, waarbij ratten worden ingezet om te ontmijnen, inspireerde me."

Pauwels ging twee maanden naar Ethiopië om er de situatie zelf te bekijken. Dat leidde uiteindelijk tot de 'Wakati-tas'. Wat is het probleem? Veel Afrikanen leven van de landbouw, maar in het warme klimaat, de verre afstanden en de slechte verbindingen, gaat bijna de helft van hun gekweekte groenten en fruit uiteindelijk verloren. Koelinstallaties hebben ze niet, die zijn duur en verslinden veel energie.

"Met de Wakati-tas, die zo'n twee kubieke meter groot is, veel zon, een beetje water en een schimmelwerend product bied ik hen een klimaatsysteem dat hun fruit en groenten dagenlang vers kan houden. Dat leidt tot meer voedselzekerheid en een hoger inkomen waarmee ze dan bijvoorbeeld de school kunnen betalen." Kostprijs: amper 15 euro.

De jonge Antwerpenaar is nu volop bezig sponsors te zoeken om een pilootproject op te zetten in Kenia of Zuid-Afrika. De intussen opgerichte vzw Wakati zal instaan voor de distributie van de gemakkelijk op te vouwen en te transporteren tassen en misschien een assemblagelijn in een haven, bijvoorbeeld het Keniaanse Mombassa."

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

PAUL VERBRAEKEN

Foto Frederik Beyens