43 extra camera's voor diamantwijk en rond joodse instellingen

Het Antwerpse schepencollege heeft definitief haar goedkeuring gegeven aan een plan om extra camerabewaking te voorzien voor de diamantwijk en rond joodse instellingen. Daarmee wil het stadsbestuur de veiligheid verhogen. Er komen 43 camera's in drie zones. Een aantal daarvan zullen automatisch nummerplaten kunnen herkennen.

drombouts

In de diamantbuurt zijn momenteel een vijftigtal analoge camera's aanwezig, voornamelijk geconcentreerd in de Schupstraat, de Hoveniersstraat en Rijfstraat. Die toestellen zijn via het Antwerp World Diamond Centre-netwerk verbonden met het camerabewakingssysteem van de lokale politie.

Volgens het stadsbestuur staat het systeem niet meer in verhouding tot de omvang van het gebied. "De camera's komen er ook mede omdat er vraag was vanuit de sector," stelt Ludo Van Campenhout, Antwerps schepen bevoegd voor diamant.

In de diamantwijk en de wijde omgeving ervan worden daarom 43 camera's bijgeplaatst. Daarbij worden bestaande blinde vlekken in de omliggende straten rond de diamantwijk weggewerkt. Een aantal camera's wordt uitgerust met een systeem voor automatische nummerplaatherkenning, zodat elk voertuig dat de wijk binnenrijdt, automatisch virtueel gecontroleerd wordt.

Door een permanente terreurdreiging voor de joodse gemeenschap zullen ook bepaalde van hun instellingen extra bewaakt worden. "Denk maar aan de Zurenborgwijk, met een synagoge en een", aldus plaatsvervangend burgemeester Koen Kennis (N-VA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners