Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kritisch debat op Canadese tv over zwarte piet (video)

Sinterklaas en zijn gevolg zijn intussen al even in het land en maken zich stilaan klaar om de daken te beklimmen waar kinderen wonen. De heisa rond de zwarte hulpjes van de goedheiligman blijft aanhouden, ook in het buitenland.

jrosquin

Op de Canadese televisiezender werd een Nederlandse zwarte piet in de studio uitgenodigd voor een debat over de controversiële figuur. De interviewer van Afrikaanse origine, kon duidelijk weinig begrip opbrengen voor de eeuwenoude traditie in de lage landen en legde zwarte piet het vuur aan de schenen.

De uitleg van zwarte piet dat zijn zwart gelaat afkomstig is van het roet in de schoorsteen en de dikke lippen hun oorsprong hebben bij het naar beneden, op de lippen, vallen in de schoorsteen, lokte een bedenkelijke blik uit bij de interviewer.

De interviewer probeerde de argumentatie van zwarte piet onderuit te halen en daarbij werd de knecht van de Sint af en toe in de hoek gedrumd.

"Kunnen we hier niet spreken van discriminatie?", vroeg de interviewer. "Nee, wij zullen daar zelf wel over bepalen", riposteerde zwarte piet, waarop er een ongemakkelijke stilte volgde.

Bekijk fragmenten uit het interview:

JR

Vastgoed

Jobs in de regio