Kroaat krijgt 3.200 euro boete voor nazislogan

De Kroatische international Josip Simunic werd donderdag veroordeeld tot een boete van 3.200 euro door het Kroatische gerecht. Dat voor het aanzetten tot rassenhaat. De 35-jarige verdediger van Dinamo Zagreb liet zich dinsdag, nadat zijn land zich had gekwalificeerd voor het WK 2014 in Brazilië, betrappen op het uiten van nazistische slogans.

dvansant

Na de 2-0 overwinning van Kroatië tegen IJsland (heen: 0-0) kon de voltallige Kroatische selectie de WK-kwalificatie vieren, maar Josip Simunic zorgde daarbij voor de valse noot. Hij nam de microfoon en riep een leuze, die gebruikt werd door de fascistische "Ustasa's", die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de "Onafhankelijke Staat Kroatië" de kant van Adolf Hitler en Benito Mussolini kozen. Tot viermaal toe riep Simunic "Voor vaderland" (in het Kroatisch: "Za Dom"), waarop een deel van de fans antwoordde met: "We zijn bereid" (in het "Kroatisch: Spremni"). De Kroatische president Ivo Josipovic en zijn regering hadden zich nog voor de uitspraak van de rechtbank gedistantieerd van het gedrag van de international.

"Ik riep de leuze zonder politieke redenen", zei Simunic achteraf. "Ik werd enkel geïnspireerd door vaderlandsliefde. Dat is de reden waarom ik in volle emotie ben beginnen zingen met het publiek." Maar spijt heeft hij niet. "Ik wilde dit gewoon doen. Het kan me niets schelen als ze me willen straffen." Het kost hem in ieder geval een aardige duit en er hangt hem ook nog een tuchtzaak bij de Wereldvoetbalbond FIFA boven het hoofd.

BELGA Foto Reuters: Simunic (achteraan)

Meer sportnieuws