N-VA grootste, De Block populairste

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, zou N-VA veruit de grootste partij blijven met 31,2 procent. De partij doet het daarmee iets beter (+0,5 procent) dan bij de vorige peiling in augustus. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos die werd uitgevoerd in opdracht van vtm, De Morgen, RTL en Le Soir. De traditionele partijen CD&V, Open Vld en sp.a blijven grotendeels status quo. Groen maakt een sprong voorwaarts, Vlaams Belang verliest en Lijst Dedecker nadert het nulpunt. Uit de peiling blijkt ook dat Open Vld-politica Maggie De Block de populairste politicus is van Vlaanderen. Zij springt over Vlaams minister-president Kris Peeters en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

dvansant

De peiling bevat geen grote aardverschuivingen. Met 31,2 procent blijft N-VA veruit de grootste partij. De Vlaams-nationalisten zijn intussen een eind verwijderd van het recordniveau van 38,4 procent (maart 2012), maar zakken (in tegenstelling tot de eerdere peiling van VRT en De Standaard) niet onder de 30 procent.

Op ruime afstand volgt CD&V met 17,4 procent (+0,2), gevolgd door Open Vld met 14,4 procent (+0,3) en sp.a met 13,1 pct (+0,4). De traditionele partijen blijven dus min of meer ter plaatse.

Vlaams Belang zakt onder de 10 procent en blijft steken op 9,6 procent (-2,3). Groen maakt dan weer een sprong voorwaarts en komt uit op 8,9 procent (+2,7 procent).

LDD zakt weg naar 0,7 procent (-2,1). PVDA+ is met 3 procent (+0,8) nu ook groter dan LDD.

Aan Franstalige kant blijft de PS veruit de grootste met 29,3 procent (-2,1), voor de MR met 21,7 procent (-1,4) en cdH met 14 procent (+1,5). Ecolo blijft min of meer status quo met 11,2 procent (-0,5). De PTB haalt 4,1 procent (-1,3).

De Block domineert

In de populariteitslijstjes springt Open Vld-staatssecretaris Maggie De Block over alles en iedereen. Ze wipt over Kris Peeters en Bart De Wever. 65 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze De Block ook in de toekomst graag een belangrijke rol zien spelen op het politieke toneel. Peeters (-4 pct) en De Wever (-6 pct) verliezen elk een plaatsje. Premier Elio Di Rupo is de enige Waal in de lijst en strandt op plaats 4. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) vervolledigt de top vijf. Opvallende nieuwkomer in de top 10 is Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Zij springt van plaats 13 naar 10.

BELGA Foto's Belga

MEER OVER Bart De Wever