Brussels stafhouder: "Geklaag over procedurepleiters is hypocriet"

"Het geklaag en geween over procedurepleiters heeft een hoog hypocriet gehalte." Dat zegt de Brusselse stafhouder Hugo Vandenberghe vanavond in zijn toespraak ter gelegenheid van de opening van het gerechtelijk jaar in Brussel.

dvansant

Regelbesitas

Volgens Vandenberghe is er "regelbesitas" (vrij naar obesitas of vetzucht, nvdr). "Als procedures de rechtsgang vertragen, dan ligt dat in belangrijke mate aan de ingewikkelde wetgeving en aan de neiging om die op kleine puntjes te veranderen bij een of ander incident. Het ligt ook aan het gebrek aan samenhang van allerlei individuele wijzigingen met de rest van het recht."

"Sedert 1831 heeft België nog niet eens een eigen Wetboek van Strafvordering kunnen goedkeuren in de beide Kamers", zo luidde het streng. Maar Vandenberghe vond ook dat "extreem juridisch activisme" (waarvan bv. het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg steeds meer wordt beschuldigd, nvdr) ook erg problematisch kan zijn.

Spybesitas

Vandenberghe hekelde ook de "spybesitas", de neiging om steeds meer burgers te bespioneren. Hij haalde daarbij scherp uit naar het NSA, de inlichtingendienst voor terrorisme van de VS, die o.m. de Duitse bondskanselier Merkel had afgeluisterd.

"Dat het NSA een schandaal is, is een voorzichtig eufemisme", zo zegde Vandenberghe. "Door zijn verbond met de IT-concerns zoals Google en Facebook heeft de burger niet alleen iedere controle over zijn persoonlijke levenssfeer verloren, maar ook zijn status als burger. Hij leeft in een gestuurde samenleving die een spel speelt maar de burger kent die spelregels zelf niet meer, ondanks de regelbesitas", zo heette het.

"Tegen het kartel van de vrije markt en de veiligheidspolitiek van de Verenigde Staten is geen kruid gewassen", zo klinkt het moedeloos.

Brussel-Halle-Vilvoorde

Maar er was ook goed nieuws. Vandenberghe prees de omstreden hervorming van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. " Dat is sedert 1831 de belangrijkste hervorming voor de werking van onze rechtbank in Brussel. In een tijd waarin financiële besparing de regel is, wordt een enorme financiële inspanning verricht voor de Nederlandstalige en Franstalige rechtbanken in Brussel".

JDW Archieffoto Belga