Dewinter laakt weigering visum aan zes Syrische parlementsleden

Gemeenschapssenator Filip Dewinter (Vlaams Belang) vindt het onbegrijpelijk dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) geweigerd heeft om zes Syrische parlementsleden een visum te verstrekken. De zes waren uitgenodigd door de commissie voor Buitenlands Beleid van het Vlaams Parlement voor een "gedachtenwisseling met Europese, Vlaamse en federale parlementsleden over de Syrische kwestie" op 14 en 15 november. Staatssecretaris Maggie De Block (Open vld) wees er donderdag in antwoord op een vraag van Dewinter in de plenaire Senaat op dat DVZ de regels gevolgd heeft.

dvansant

Dewinter wees erop dat de commissie van het Vlaams Parlement - voorgezeten door zijn partijgenoot Frank Creyelman - reeds drie maanden probeert de zes parlementsleden naar Vlaanderen uit te nodigen voor een ronde tafel over de Syrische kwestie. Het zou gaan om vier mannen en twee vrouwen, met christelijke en alawitische achtergrond van oppositie en meerderheid. Maar de zes kregen geen visum.

De Block wees erop dat elke aanvraag door DVZ onderzocht wordt op basis van de criteria reisdoel, de terugkeer naar het land van oorsprong en de financiële middelen voor het bezoek. Of deze mensen in hun land verkozen zijn, maakt niet uit voor de beslissing van DVZ, aldus de staatssecretaris. Dewinter bracht zelf enkele maanden geleden een bezoek aan Syrië op uitnodiging van het Syrische parlement.

BELGA Archieffoto Belga

MEER OVER Syrië