KBVB bijt ook in beroep in het zand in proces tegen Van Halewyck

De Belgische Voetbalbond heeft ook in beroep ongelijk gekregen tegen uitgeverij Van Halewyck in het geschil over de coverfoto van het boek "Jaarboek Voetbal 2012-2013". De Brusselse beroepsrechter oordeelde dat het boek nieuwswaarde heeft en dat de coverfoto "een informatief karakter" heeft en geen "commercieel gebruik" vormt waartegen de KBVB zich verzette. De bond is ook veroordeeld tot het betalen van de kosten van het beroep en de rechtsplegingvergoeding, samen goed voor zo'n 1.700 euro.

tmas

De Voetbalbond stapte naar de rechter tegen de uitgave van het jaarboek omdat de uitgeverij het portretrecht zou hebben misbruik met de cover van het boek, de iconische foto van de Rode Duivel Vincent Kompany en zijn juichende collega-Rode Duivels na een doelpunt. Die foto prijkt ook op het boek over de Rode Duivels, dat de Voetbalbond later uitgaf.

In kort geding en eerste aanleg besliste de rechter niet in te gaan op de vraag van de KBVB om het boek uit de handel te halen. Ook in beroep trok de bond aan het kortste eind. De beroepsrechter stelt dat het boek een informatief doel nastreeft en een algemene nieuwswaarde heeft. De coverfoto illustreert de inhoud van het boek en sluit aan bij de informatie die het boek verstrekt, luidt het nog in het arrest.

"Na het verlies tegen Colombia en Japan, lijden de Rode Duivels nu hun derde nederlaag op een week tijd!", reageert de uitgeverij op het vonnis.

Belga, Archieffoto