17-jarige die tramhok ramde heeft spijt van vluchtreactie

De minderjarige die woensdagmiddag acht personen verwondde toen hij inreed op een tramhok in Gent, heeft spijt van het vluchtmisdrijf na het ongeval. "Hij heeft nooit beseft wat voor een impact de aanrijding had op de slachtoffers. Hij is in paniek gevlucht", zegt zijn advocaat Eva Hauttekeete.

dvansant

Het ongeval gebeurde rond 13 uur aan de Coupure in Gent. De autobestuurder week van de baan af en ramde een schuilhok van De Lijn. "Mijn cliënt moest uitwijken voor een bromfiets rechts van hem, en kwam daardoor links van de baan richting het tramhok terecht. Hij zegt dat hij wou remmen, maar dat hij mogelijk in paniek het verkeerde pedaal induwde", zegt advocaat Eva Hauttekeete.

Acht personen raakten gewond bij de aanrijding. "Het eerste wat hij me vroeg is hoe het met de slachtoffers gesteld is. Hij heeft nooit beseft wat voor een impact de aanrijding had op de slachtoffers. Het was een paniekreactie. Hij is enorm geschrokken en is in paniek gevlucht." De tiener was nog niet eerder met het gerecht in aanraking gekomen, zegt de advocaat.

De 17-jarige werd door de onderzoeksrechter in Gent onder aanhoudingsmandaat geplaatst en opgesloten in de jeugdgevangenis in Tongeren. Minderjarigen kunnen normaal gezien niet aangehouden worden, maar de wetgever voorzag een uitzondering voor iemand tussen de zestien en achttien jaar die een verkeersongeval met gekwetsten veroorzaakt en vluchtmisdrijf pleegt. "Het is heel uitzonderlijk, maar dat artikel van de jeugdbeschermingswet betekent dat hij als volwassene berecht kan worden. Welke straf hij riskeert voor de politierechtbank, zal afhangen van de verwondingen van de slachtoffers en de kwalificatie die later aan het ongeval zal gegeven worden", zegt Hauttekeete.

BELGA