Ook deze politici werden eerder onwel

Politiek kan een harde en zelfs ongezonde stiel zijn. Zeker voor politici met veel verantwoordelijkheden die lange uren kloppen en vaak onder stress staan. Bart De Wever hoort ongetwijfeld in dat rijtje thuis en dat de Antwerpse burgemeester in het ziekenhuis is opgenomen met oververmoeidheidsverschijnselen verbaast insiders niet. De Wever is overigens lang niet de eerste toppoliticus die een waarschuwing kreeg van zijn lichaam. Een overzicht:

jrosquin

1. Kris Peeters

Vlaams minister president Kris Peeters (CD&V) staat bekend als een sportieve en dynamische vijftiger die regelmatig op zijn paard of fiets kruipt en zelfs al hoge bergtoppen heeft beklommen. Toch kent ook Peeters zijn limieten. Naast zijn drukke binnenlandse aangelegenheden gaat de minister-president ook vaak op economische missie naar het buitenland. Op een van die missies, in maart van dit jaar in het Canadese Montréal, werd het het CD&V-boegbeeld even te veel. Tijdens een toespraak aan de universiteit van Montréal werd het Peeters zwart voor de ogen en moest hij zijn speech enkele minuten onderbreken. Peeters gaf aan vermoeid te zijn en te weinig geslapen te hebben.

2. Yves Leterme

Peeters' partijgenoot en voorganger als minister-president, Yves Leterme, heeft eveneens een zwak moment gekend. Bij de huidige adjunct-secretaris-generaal van de OESO waren de gevolgen echter iets ernstiger. In februari 2008, toen Leterme nog vicepremier was werd hij enkele dagen opgenomen in het UZ Leuven. Leterme had te kampen met een inwendige bloeding van het maagdarmsysteem. De dagen voordien leed hij aan griep en oververmoeidheid. Medicijnen hielpen echter niet en de CD&V'er werd door zijn arts voor een volledige check-up doorverwezen naar Gasthuisberg in Leuven.

3. Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt, op zijn beurt de voorganger van Yves Leterme als premier van België moest in mei 2005 een ingreep ondergaan aan een kransslagader. Verhofstadt was op verlof in Toscane (Italië) toen hij na een fietstocht onwel werd. De Open Vld'er voelde een stekende pijn in de borst en moest zijn verlof onderbreken om zich te laten onderzoek in het UZ Gent. Daar bleek hij een vernauwing van een kransslagader te hebben. Na een geslaagde ingreep moest Verhofstadt het even rustiger aan doen.

4. Louis Michel

MR-politicus Louis Michel was in 2002 minister van Buitenlandse Zaken. Op een NAVO-top in het IJslandse Reykjavik zorgde de Franstalige politicus even voor opschudding toen hij tijdens een fotosessie en voor het oog van de camera's plots ineen stuikte. De toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en andere ministers schoten hem meteen te hulp. De entourage van Louis Michel weigerde de appelflauwte te dramatiseren. Michel arriveerde moe en ziek op de vergadering, luidde het. Hij zou vermoeid zijn geweest van het vele reizen.

5. Bart De Wever

Bart De Wever zelf is niet aan zijn proefstuk toe als het aankomt op appelflauwtes. In juni 2010, in volle regeringscrisis, moesten de onderhandelingen over de staatshervorming even onderbroken worden nadat het N-VA-boegbeeld onwel was geworden. De vrouwelijke onderhandelaars Laurette Onkelinx en Joëlle Milquet merkten tijdens de heftige discussies dat De Wever wat bleek wegtrok en ondersteunden hem naar buiten. De Wever bleek te kampen met vermoeidheid en was daags nadien gewoon weer op post.

6. Geert Wilders

Ook buitenlandse politici kunnen wel eens hun fysieke limieten tegenkomen. De flamboyante Nederlandse politicus Geert Wilders werd in maart 2010 met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, nadat hij in een Duits hotel onwel was geworden. Wilders werd een paar uur lang onderzocht. Daar moesten de artsen uiteindelijk tot de constatatie komen dat de VVD'er leed aan oververmoeidheid.

7. Gerda Verburg

Wilders' landgenote Gerda Verburg

(derde van rechtsbovenaan)

weet ook uit ervaring hoe het voelt om

en plein publique

onwel te worden. De voormalige Nederlandse minister zag het tijdens een debat over de Westerschelde in de Tweede Kamer even duizelen voor de ogen. De minister werd naar buiten geleid en moest daags nadien ook forfait geven bij de kabinetsraad. Verburg onderging enkele onderzoeken, maar er bleek niets ernstigs aan de hand.

8. Wolfgang Schäuble

Tijdens een Europese top in Brussel in 2010 moest een ziekenwagen aanrukken om de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble over te brengen naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat Schäuble waarschijnlijk slecht had gereageerd op een geneesmiddel. Hij werd een tijdlang ter observatie gehouden in het ziekenhuis.

9. Hillary Clinton

Van oververmoeidheid onwel worden, het kan de beste overkomen. Ook de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton mocht het aan den lijve ondervinden. In 2005, toen ze nog Senator was, moest de vrouw van voormalig president Bill Clinton een voordracht onderbreken in Buffalo. Professioneel als ze was zei ze tegen de toehoorders dat ze zich wat misselijk voelde en dat ze even moest gaan zitten. Clinton wilde nog verder gaan met haar speech, maar verloor vervolgens het bewustzijn. Naderhand bleek de voormalige presidentskandidate een virale infectie te hebben.

10. Prins Filip

De laatste in ons illuster lijstje is huidig koning Filip. Bijna dag op dag een jaar geleden, toen Filip nog gewoon de titel van prins droeg, kreeg hij op missie in Australië een appelflauwte. Volgens bronnen dicht bij het Paleis was de ziekte vooral te wijten aan de lange en vermoeiende vliegreis die hij er op had zitten. Enkele uren platte rust later kon de prins weer met herwonnen moed zijn handelsmissie verder zetten.

JR

MEER OVER Bart De Wever