Autoschip beschadigt twee binnenschepen

Op weg naar de Kallosluis heeft het onder Italiaanse vlag varende autoschip Grande Ghana van de rederij Grimaldi woensdagavond rond 20.30 uur in de aanloopgeul twee binnenschepen aangevaren. Volgens havenautoriteiten moest een expert van de Nautische Commissie ter plaatse komen om de veiligheid van het kleinste aangevaren schip, de Liberté, te onderzoeken.

ikerremans

"De Nederlandse 'Liberté' lag afgemeerd en wij lagen langszij", aldus schipper Ronny Rijkebusch van de 110 meter lange Mistral. "De Grande Ghana hield wellicht niet voldoende rekening met het afdrijven en sloeg tegen mijn schip en wij tegen de Liberté. Hoe kleiner het schipper, hoe zwakker. Dat verklaart waarom de Liberté uiteindelijk meer averij heeft opgelopen. Zelf mochten we onze reis verderzetten maar naderhand moeten we het schip wel laten herstellen. En dat zal toch al snel twee à drie weken inactiviteit kosten."

Volgens de schipper had de loods aan boord van de Grande Ghana allicht niet eens in de gaten dat hij tegen de binnenschepen was gelopen. "Maar er zijn voldoende getuigen." Het incident kwam amper drie dagen nadat het 205 meter lange cruiseschip Boudicca zondag bij zijn afvaart met de achtersteven tegen de kaaimuur van de cruisterminal bonkte en net niet het ponton meegraaide.

PVb

MEER OVER Haven Antwerpen