Vastgoedmakelaars willen "starterslening" voor jongeren bij aankoop woning

Het Vlaamse woonbeleid moet zwaar inzetten op de ondersteuning van jongeren die hun eerste woning nog moeten verwerven. Dat is de boodschap die CIB Vlaanderen, de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen, vrijdag tijdens het grootste vastgoedcongres van het land wil overmaken aan verschillende toppolitici. Drie kwart van de vastgoedmakelaars stelt dagelijks vast dat het aantal jonge gezinnen dat de aankoop van hun eerste woning verplicht moet uitstellen, de laatste tijd "gevoelig is toegenomen".

tmas

CIB Vlaanderen zegt zich te scharen achter "de voorzichtige kredietverstrekking van de banken, die cruciaal is om de stabiliteit op de vastgoedmarkt te garanderen", aldus de organisatie. Het aandeel van de eigen inbreng voor kopers wordt steeds belangrijker. Zonder die eigen inbreng lukt het 42 procent niet iets te kopen, blijkt uit antwoorden van de bevraagde makelaars.

In een memorandum schuift CIB Vlaanderen het voorstel van de starterslening, een Nederlands concept, naar voor. Die starterslening is "een lening van de overheid, die voor een beperkt bedrag tussenbeide komt om de aankoop alsnog mogelijk te maken". Wie voor de aankoop van een woning van 200.000 euro 180.000 euro kan lenen, zou met dat voorstel voor de resterende 20.000 euro bij de overheid terechtkunnen. "De terugbetaling van de starterslening begint na een periode van drie jaar, over dezelfde periode van de reguliere lening en aan dezelfde interestvoet", aldus CIB Vlaanderen.

De vastgoedmakelaars breken daarmee in in de al bestaande sociale leningen, die volgens de CIB "vrij kostenintensief" zijn en waar maar "een beperkt aantal mensen aanspraak op maakt". Daarnaast vraagt de sectororganisatie een hervorming van de woonbonus en een verlaging en vereenvoudiging van de registratierechten.

Belga, Archieffoto