Griekenland wil in 2014 uit economisch dal klimmen

Griekenland houdt vast aan zijn objectief om uit de recessie te komen in 2014, met een groei van het bbp van 0,6 procent, na zes jaren van negatieve groei. Dat blijkt uit het begrotingsontwerp dat de regering donderdag presenteerde.

mceulemans

Het document zal hoogstwaarschijnlijk nog aangepast worden, aangezien Athene er niet in geslaagd is om tot een akkoord te komen met de trojka van internationale schuldeisers over de omvang van het begrotingstekort voor volgend jaar.

Onderhandelingen

Woensdag beëindigde de trojka (Europese Unie, ECB en IMF) een onderhandelingsronde met de Griekse regering, zonder dat het tot een doorbraak kwam over verschillende belangrijke punten. En hoewel het vooruitzicht van een uitstap van Griekenland uit de euro steeds minder waarschijnlijk lijkt, liet de voorzitter van de Eurogroep, de Nederlander Jeroen Dijsselbloem, wel weten aan een Griekse krant dat de ministers van Financiën van de eurozone "het geduld aan het verliezen zijn" met Griekenland. Dijsselbloem hekelt "het gebrek aan vooruitgang wat betreft de engagementen" van Griekenland.

Volgens de Griekse regering zal de enorme schuld van het land in 2014 "voor het eerst een daling kennen", tot 174,8 procent van het bbp, of 320 miljard euro. Het verwachte begrotingstekort voor 2014 zou uitkomen op 2,3 procent van het bbp, of iets beter dan de 2,4 procent waarvan uitgegaan werd in het voorontwerp. Griekenland moet volgend jaar blijven besparen, maar de besparingsmaatregelen komen voor 2014 uit op 1,3 miljard euro, wat beperkter is dan tijdens de voorgaande jaren.

Belga, archieffoto

MEER OVER Griekenland