Aanpassing lichten moet kruispunt Scheldelaan veiliger maken

Het gevaarlijke kruispunt van de Scheldelaan aan de oprit van de Liefkenshoektunnel wordt begin 2014 veiliger gemaakt. Dankzij de ingreep moeten de twee verkeersstromen elkaar er niet meer kruisen.

drombouts

De Provinciale Commissie Verkeersveiligheid heeft onlangs beslist om de verkeersregeling aan te passen op het kruispunt van de Scheldelaan, aan de oprit naar de Liefkenshoektunnel.

Op dat gevaarlijke kruispunt gebeurden regelmatig ongevallen omdat twee verkeersstromen er elkaar mochten kruisen in volle verkeer. Met de nieuwe maatregel krijgt het doorgaand verkeer op de Scheldelaan eerst rood licht, zodat het afdraaiende verkeer richting tunnel gewoon kan doorrijden.

Slachtoffer

Philippe Demoulin, algemeen directeur van het Provinciaal Havencentrum Lillo juicht het initiatief toe, want hij raakte in mei 2007 zelf betrokken bij een zwaar ongeval op dat kruispunt (foto). “Het ging om een zware botsing met een vrachtwagen waardoor ik twee maanden in het ziekenhuis lag en een halfjaar niet kon werken. Ik ben heel tevreden dat er nu iets aan gedaan wordt, want de verkeerssituatie is er erg gevaarlijk.

Automobilisten die willen afdraaien naar de Liefkenshoektunnel hebben een slecht zicht op het doorstromend verkeer dat er tegen negentig kilometer per uur doorrijdt”, vertelt hij.

“Ons gebouw ligt trouwens op vijfhonderd meter van dat kruispunt en jaarlijks rijden er negenhonderd van onze bezoekersbussen langs. Deze verbeterde veiligheid is een grote stap vooruit voor een duurzame haven.”

De ingreep komt er in het voorjaar van 2014 en zal geen invloed hebben op de verkeersdoorstroming. Tegelijk worden de lichten ook vervangen door meer heldere LED-lampen.

Intentieverklaring

Naast deze beslissing van de commissie zijn er nog andere initiatieven om de verkeersveiligheid in de haven te verbeteren. Zo is het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen bezig met acties om het woon-werkverkeer in de haven te verbeteren, met een klemtoon op fietsers.

Ze tekenden daarvoor samen met acht andere partners een intentieverklaring. Ook de provincie zelf liet deze maand weten ook in 2014, 150.000 euro uit te trekken voor verkeersveilige initiatieven voor scholen.

Greet Wouters Foto GvA

MEER OVER Haven Antwerpen