"Drie flessen cola ruilen voor een flatscreen"

Sinds twee maanden beschikken Heistenaars over een toegewijde Facebook-pagina om spullen weg te geven aan, of om te ruilen met andere inwoners van de gemeente. Het lokale initiatief dook voor het eerst op in Wuustwezel, en breidt zich nu langzaam uit naar verschillende Vlaamse gemeenten.

Inge Kerremans

Initiatiefneemster Ellen Jakubowics woont ondertussen al 11 jaar in de gemeente. Ze kwam op het idee voor de Heistse weggeef- en ruilpagina via een jeugdvriend uit haar geboortedorp Wuustwezel. Daar startte Rik De Blick met de eerste lokale pagina, een intiatief dat ondertussen in verschillende gemeenten navolging krijgt. "Toch komt de respons hier wat trager op gang. We hebben ondertussen iets meer dan 200 leden, in Wuustwezel zijn er dat bijna 1000", legt Jakubowics uit.

"De meeste bezoekers kiezen voor het ruilen", gaat Jakubowics verder. "Zelf geef ik regelmatig eens graag iets weg. Een werkend toestel naar het containerpark brengen enkel omdat het in onbruik geraakte, is zonde." Af en toe worden er wel eens opvallende ruildeals gesloten op de Te Geef en Te Ruil-pagina's. "Ik ruilde bijvoorbeeld al eens een waterkoker om voor een vaatwasser."

De bedenker van de eerste lokale Te Geef en Te Ruil-pagina, Rik De Blick uit Wuustwezel, bevestigt dat hij groenten en fruit ideale ruilmiddelen vindt. "We leven in een samenleving waar ongezonde voeding goedkoper is dan de gezonde alternatieven. Een grote zak chips van het witte prodcut kost amper een euro. Wie een paar gezonde appels wil kopen, is veel meer kwijt. Dat is een fundamentele fout in onze samenleving, maar als deze pagina's ook maar een beetje bijdragen aan die bewustwording, stemt mij dat al zeer tevreden."

Kristof Van Rompaey

Foto JoDWMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio