Auto dubbel belast voor wie woning in Nederland en België heeft

Slecht nieuws voor wie zowel in België als Nederland een woning bezit of huurt. Beide landen mogen in dat geval immers een 'belasting op inverkeerstelling' aanrekenen, bij gebrek aan afspraken om dubbele belasting te vermijden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag geoordeeld.

mceulemans

Aanleiding voor de uitspraak is een Belgische vrouw die werkt in Nederland. In ons land bezit ze een huis, bij onze noorderburen huurt ze een appartement. Ze woont afwisselend op beide plaatsen. Haar auto bestuurt ze in België en Nederland, maar staat ingeschreven in ons land.

Twee keer betalen

Voor de Nederlandse belastingen is de vrouw een inwoner van Nederland, wat maakt dat ze 17.315 euro aan 'belasting van personenauto's en motorrijwielen' verschuldigd is. Nochtans heeft ze in België al 4.957 euro 'belasting op inverkeerstelling' neergeteld.

Dubbel betalen zag de vrouw niet zitten, waarop ze naar de rechter trok. Volgens het Europees Hof van Justitie heeft echter zowel België als Nederland het recht de wagen te belasten. "De belastingbevoegdheid van de lidstaten op dit vlak is niet geharmoniseerd", luidt het. "Lidstaten hoeven dus hun eigen fiscale stelsel niet aan te passen aan de belastingstelsels van andere lidstaten om dubbele belasting te vermijden."

Geen probleem

Ook voor de vrijheid van vestiging creëert dat volgens de rechters in Luxemburg geen probleem, "wanneer deze auto hoofdzakelijk in beide lidstaten daadwerkelijk en duurzaam wordt gebruikt, of daar feitelijk wordt gebruikt, en voor zover deze belasting niet discriminerend is".

Belga, archieffoto