Ziekte De Wever zet raad op z'n kop

Print

Ziekte De Wever zet raad op z'n kop

De derde opeenvolgende zittingsavond van de Antwerpse gemeenteraad is woensdag onverwacht tumultueus verlopen, aangezien de voltallige N-VA-fractie de zaal verliet na enkele opmerkingen van Vlaams Belang over de gezondheidstoestand van burgemeester Bart De Wever.

De Wever werd eerder op de dag opgenomen in het ziekenhuis en had zich laten verontschuldigen om medische redenen en zich als voorzitter van de gemeenteraad laten vervangen door CD&V-schepen Marc Van Peel. Toen Vlaams Belanger Filip Dewinter daar ietwat lacherig over deed, pakten de aanwezige N-VA'ers hun spullen en keerden niet meer terug.

Oosterweel

Na twee avonden van verhitte debatten rond de Antwerpse meerjarenplanning, stonden woensdag nog enkele interpellaties van de oppositie op de agenda. Zo vroegen Groen en PVDA+ om een themacommissie rond het plan-MER van de Oosterweelverbinding, waarover Antwerpen binnenkort een advies moet formuleren. Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) weigerde dat echter. Peter Mertens (PVDA+) beschuldigde het stadsbestuur er daarom van de kop in het zand te steken en het informeren van de bevolking op die manier aan actiegroepen over te laten.

Even later liep de zitting volledig uit de hand, toen gelegenheidsvoorzitter Van Peel Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) berispte voor een tweet over de afwezige De Wever en een volgende opmerking van Filip Dewinter - "ik laat in het midden of De Wever strategisch ziek is of een zieke strateeg, maar het zal wel het laatste zijn" - de N-VA-fractie ertoe bewoog de zaal te verlaten.

De laatste interpellatie, nota bene een van Dewinter zelf over islamitische voorwerpen in het MAS, speelde zich af voor nagenoeg lege meerderheidsbanken.

Lees ook Chat vrijdag met Marc Van Peel

Belga
Foto boven: SVDE (de gemeenteraad voorgezeten door Marc Van Peel, met links de lege N-VA-banken)
Foto midden: BHul (De Wever daags tevoren tijdens de gemeenteraad)
Nu in het nieuws