Antwerp Giants buigen onder Ests bombardement

Antwerp Giants buigen onder Ests bombardement

Antwerp Giants buigen onder Ests bombardement

Print
Antwerp heeft woensdag een nipte 77-75 nederlaag bij het Estlandse Rakvere geleden op de derde speeldag in de EuroChallenge voor mannenteams. Bij de rust stonden de Giants nog 36-41 voor.

Het was niet ver zoeken naar de sleutel van deze confrontatie. Rakvere dropte 15 van zijn 31 driepunters binnen, goed voor een buitenaards gemiddelde van 48,4 procent, terwijl het haventeam bleef hangen bij 6 op 26. Coach Paul Vervaeck vond op zijn bank met Roel Moors bijkomende slagkracht. Mooi hoe de Antwerpse kapitein met drives, fastbreaks en driepunters zijn uitgebreid repertoire toonde. Samen met Yannick Driesen bouwde Moors de maximale kloof uit (22-35), maar dé Giant van de eerste helft was toch opnieuw Maxime De Zeeuw (foto), die met dertien punten, negen rebounds en veel energie al in de eerste helft bijna een double double op zak stak. Moors/De Zeeuw/Driesen: drie Belgen, die het buitenlandse falen moesten herstellen.

Achter de driepuntboog (7 op 16) haalde de thuisploeg evenwel de scores binnen die een groter verschil verhinderden: 36-41 bij rust. Ook nadien vond het haventeam geen antwoord op het Baltische geschut. Vier driepunters zonder misser deden Moors en co kreunen. Het was tevergeefs wachten op een explosie van Barry Stewart, maar de huisschutter langs Belgische kant stond droog: 1 op 11 van downtown, ruim onvoldoende voor een man van zijn reputatie. Port of Antwerp Giants was aangeschoten wild (53-46) maar onder impuls van Frank Turner wroette het zich weer in de tred van Rakvere: 56-55 na drie quarters.

Wat doe je eraan als de opponent zelfs met de hand in de face, wegtikkende klok en uit balans zijn driepunters blijft binnendroppen? Een team dat zijn driepuntpercentage vrijwel verdubbelt - van 27 procent gemiddeld naar bijna 50 procent gisteren - verkeert in een staat van genade: 75-64. Net zoals in Den Bosch was het - de terugmatch in eigen Lotto Arena indachtig - schade beperken in de slotfase. Maxime De Zeeuw volbracht die opdracht met drie korven. Nu wachten de Antwerpenaars drie thuiswedstrijden.

Drie keer winst lijkt noodzakelijk om zich bij de eerste twee van deze poule te nestelen.

RAKVERE:-Kurg 9, Laksa 8, Jenkins 10, Tribuntsov -, Metsaru -, Veevo -, Gustas 13, Umbrasko 6, Leppik 5, Sumanov -, Saage 26
PORT OF ANTWERP GIANTS: Moors 11, Driesen 6, Donkor 0, Turner 19, Vette 0, Spica 4, Stewart 9, Mwema 1, Simons 2, De Zeeuw 23, Marchant .
DINSDAG: Dijon - Den Bosch 83-64
STAND NA 3 SPEELDAGEN: 1. Dijon (Fra) 5, 2. Den Bosch (Ned) 5, 3. Port of Antwerp Giants 4, Rakvere Tarvas (Est) 4.

Marc Vermeiren
Archieffoto VDB