Pakkende getuigenissen op derde dag van proces tegen pedopater

Pakkende getuigenissen op derde dag van proces tegen pedopater

Pakkende getuigenissen op derde dag van proces tegen pedopater

Print
Op de derde dag van het het proces tegen de 66-jarige Eric Dejaeger in het Canadese Iqaluit hebben slachtoffers een pakkende getuigenis gebracht over het seksuele misbruik van de Belgische priester. Tot nu toe kwamen al vijf getuigen aan het woord. Het leed dat zij na al die jaren nog met zich meedragen is zeer tastbaar.

Twee getuigen spraken over de manier waarop Dejaeger hen misbruikte en over de gevolgen van dit misbruik. Volgens een van die twee getuigen was Dejaeger goed voorbereid. Hij legde altijd een plastic zeil op de vloer om geen bloedsporen achter laten. De verkrachtingen hebben bovendien haar baarmoeder aangetast met zeven miskramen tot gevolg, aldus nog deze getuige.

Een andere getuige van 40 jaar, 10 jaar op het moment van de feiten, beschreef hoe hij zijn vader dagelijks vergezelde naar de plaatselijke kerk. Toen alle andere aanwezige kinderen boven mochten tekenen, moest het slachtoffer beneden blijven en op Dejaegers schoot kruipen zodat Dejaeger het broekje van de jongen kon losmaken. "Ik dacht dat er niets fout mee was, daarom heb ik er nooit iets van gezegd", aldus de getuige.

De vijf getuigen die tot nu toe het woord kregen, dragen duidelijk de sporen van het seksueel misbruik met zich mee: ze kampten allemaal met een alcoholprobleem en drie van hen gedroegen zich fysiek agressief tegenover hun familie.

In de loop van het proces komen nog veertig getuigen aan het woord.

Belga, Foto Belga

.

Nu in het nieuws