Blatter: "Werkomstandigheden in Qatar zijn onaanvaardbaar"

Blatter: Werkomstandigheden in Qatar zijn onaanvaardbaar

Blatter: "Werkomstandigheden in Qatar zijn onaanvaardbaar"

Print
Joseph Blatter, voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, noemt de omstandigheden waarin de arbeiders in Qatar moeten werken onaanvaardbaar.

"De bedrijven en de politieke leiders moeten deze schandalige werkomstandigheden dringend zien te verbeteren", verklaarde Blatter in Zürich tijdens een onderhoud met Michael Sommer, voorzitter van het Internationaal Vakverbond. "Ik ben er van overtuigd dat Qatar de situatie serieus neemt."

Theo Zwanziger, een Duits bestuurslid van de FIFA, kreeg de taak om werknemers- en mensenrechtenorganisaties te horen in verband met de problematiek. Hij had al een gesprek met de emir van Qatar. "We willen bij de volgende vergadering in maart kunnen zeggen welke maatregelen er getroffen zijn", klonk het bij de Duitser.

Amnesty International verklaarde zondag in een rapport dat arbeiders die naar Qatar immigreerden om er te helpen aan de bouw van de stadions onderheven worden aan erbarmelijke werkomstandigheden. De organisatie riep het land dan ook op om met de organisatie van het WK te bewijzen dat het de mensenrechten respecteert. Qatar beloofde maandag, als antwoord op het rapport, dat het er alles aan zal doen om de rechten van de arbeiders te respecteren.

Bij de bouw van de stadions voor het WK van 2022 lieten al verscheidene arbeiders het leven. Buitenlandse arbeiders, waaronder veel Nepalezen, komen naar Qatar omdat ze er een hoger loon kunnen opstrijken, maar de omstandigheden waarin ze werken en leven zouden ondermaats zijn.

Belga, Foto Photo News

Meer sportnieuws