Kroaat viert WK-kwalificatie met fascistische strijdkreet (video)

Print
De Kroatische verdediger Josip Simunic heeft de WK-kwalificatie van zijn land dinsdagavond op een wel heel eigenzinnige manier gevierd. Na afloop van het met 2-0 gewonnen barrageduel tegen IJsland (heen: 0-0) riep de 35-jarige Simunic een fascistische strijdkreet door de stadionmicro.

De Kroatische media gaven woensdag beelden vrij waarop duidelijk te horen en te zien is hoe Simunic vier keer "Za Dom" (voor het vaderland) door de micro roept, waarna een deel van het enthousiaste thuispubliek in het kolkende Maksimirstadion in Zagreb antwoordde met "Spremni" (paraat). Volgens tal van waarnemers is die kreet een verwijzing naar de Ustasa-beweging, een nationalistische en antisemitische organisatie die tijdens de Tweede Wereldoorlog steun kreeg van nazi-Duitsland en het Italië van dictator Benito Mussolini.

Volgens de in Australië geboren Simunic is er echter geen vuiltje aan de lucht. "Ik heb die uitspraak in volle emotie gedaan uit liefde voor het Kroatische volk en het vaderland", vertelde de aanvoerder van Dinamo Zagreb in een communiqué. "Er zijn geen gevoelens van haat mee gemoeid, noch kan er sprake zijn van een politieke connotatie."

De Kroatische Voetbalbond (HNS) werd in het verleden al meermaals bestraft door de Wereldvoetbalbond FIFA na fascistisch gedrag van een deel van hun aanhang.

Belga, Foto AP

Meer sportnieuws