Belgische leger aangeklaagd voor dood vluchtelingen op Middellandse Zee

Belgische leger aangeklaagd voor dood vluchtelingen op Middellandse Zee

Belgische leger aangeklaagd voor dood vluchtelingen op Middellandse Zee

Print
Drie overlevenden van een tragische oversteekpoging van de Middellandse Zee in maart 2011 dienen volgende week dinsdag klacht in tegen het Belgische leger omdat ze, tijdens een Navo-interventie in Libië, personen in nood niet geholpen hebben. De overlevenden worden daarbij gesteund door verschillende mensenrechtenorganisaties. Dat kondigde de Internationale federatie voor de mensenrechten (FIDH) woensdag aan.

De Internationale federatie voor de mensenrechten houdt dinsdag een persconferentie in Brussel om "uit te leggen hoe deze tragedie vermeden had kunnen worden" en waarom deze coalitie van ngo's "vindt dat het Belgische leger ook een strafrechtelijke verantwoordelijkheid draagt" in deze zaak. Dat liet de FIDH in een communiqué weten.

Ook in andere landen (Frankrijk, Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk en Canada) zijn gelijkaardige procedures opgestart. Die landen maakten net als België deel uit van de Navo-operatie "Unified Protector", tegen de in oktober 2011 vermoorde Libische leider Mouammar Kadhafi.

Kort na het begin van het Libische conflict waren goed 70 Afrikanen aan boord van een rubberbootje gestapt in de hoop de Europese kust te bereiken. Twee dagen later viel het bootje zonder brandstof. Twee weken lang dreven de Afrikanen rond tot het op 10 april getroffen werd door een storm en opnieuw op de Libische kust terechtkwam. Slechts negen personen overleefden de ramp.

Volgens de FIDH worden de lidstaten van de NAVO in een rapport van de Londense universiteit Goldsmith beschuldigd omdat ze personen in nood niet geholpen hebben, een schending van de wettelijke verplichting tot hulp aan mensen die op zee in gevaar zijn.

De bootvluchtelingen waren erin geslaagd de Italiaanse kustwacht telefonisch op de hoogte te brengen van hun noodsituatie. De vraag om hulp werd tien dagen herhaald maar de militairen in de regio, onder wie ook de Belgen, gaven daar volgens de FIDH geen gehoor aan.

Belga, Archieffoto

.

Nu in het nieuws