Belgische staat krijgt zeven miljoen euro in fraudezaak leger

Belgische staat krijgt zeven miljoen euro in fraudezaak leger

Belgische staat krijgt zeven miljoen euro in fraudezaak leger

Print
Voor het Brusselse hof van beroep zijn woensdag drie militairen vrijgesproken en een vijftiental militairen en ondernemers veroordeeld in het dossier rond fraude in het Belgische leger tussen 1996 en 2005. In totaal is 7.618.425,67 euro in beslag genomen. Het grootste deel van dat geld zal als een schadevergoeding aan de Belgische staat betaald worden, die zich burgerlijke partij had gesteld.

Het hof bevestigde het vonnis in eerste aanleg. Voor de veroordeelde verdachten zijn de straffen die door de eerste rechter opgelegd waren, voor het merendeel bevestigd.

Verschillende militairen en ondernemers stonden terecht voor schriftvervalsing, gebruik van valse stukken en oplichting ten nadele van het Belgische leger tussen 1996 en 2005. Medewerkers van Defensie, onder meer de ex-commandanten Luc Allard en Baudouin Deru, zouden ondernemers hebben toegestaan facturen op te stellen voor het Belgische leger, zonder dat het materiaal ooit werd geleverd. Ze zouden ook tal van hun collega's toegelaten hebben zelf materiaal te kopen op kosten van het leger.

Allard en Deru, die beschouwd worden als de voornaamste aanstokers van de fraude en de verduistering, zijn veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel en een boete van 55.000 euro. De twee mannen verliezen hun militaire rang. Bij Deru is 3.015.900 euro geconfisqueerd. Een deel van die som is in beslag genomen op een rekening die hij aan de Côte d'Azur had geopend. Hij had zich daar teruggetrokken nadat hij het leger had verlaten.

Belga, Archieffoto

Nu in het nieuws