Zaakvoerder ontplofte bakkerij krijgt zes maanden cel met uitstel

Zaakvoerder ontplofte bakkerij krijgt zes maanden cel met uitstel

Zaakvoerder ontplofte bakkerij krijgt zes maanden cel met uitstel

Print
Niel - Vier jaar na de ontploffing bij de industriële bakkerij Teugels in Niel is zaakvoerder Dirk P. (54) veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en 1.650 euro boete. De nv Groep Teugels kreeg 27.500 euro boete.

Er werd hen verweten dat ze het onderhoud van de gasleidingen verwaarloosd hadden, waardoor er zich op 31 maart 2009 een explosie had voorgedaan. Er vielen één dode en 27 gewonden.

De oorzaak voor de ontploffing legt de branddeskundige bij de gasleidingen in de kruipkelder onder de afdeling warme patisserie. Door lekkend water was er corrosie ontstaan. De controlerende instanties hadden meermaals gewaarschuwd om herstellingen te verrichten. Verschillende werknemers hadden ook een gasgeur waargenomen.

Corrosie

Dirk P. was er zich naar eigen zeggen niet bewust van dat hij verantwoordelijk was voor die welbepaalde leidingen. Hij ontdekte dat pas tijdens het onderzoek toen hij op een welbepaald artikel in de huurovereenkomst gewezen werd. Zijn advocaat had voorts aangevoerd dat de corrosie ook snel kon zijn opgetreden en niet noodzakelijk het resultaat was van jarenlange verwaarlozing. Beide beklaagden hadden de vrijspraak gevraagd, maar de rechtbank besliste er anders over.

De ontploffing veroorzaakte niet alleen veel menselijk leed, maar ook veel materiële schade bij een naastgelegen steenkapperij en tuinaannemersbedrijf en bij de omwonenden. De burgerlijke partijen kregen bijna 555.000 euro aan schadevergoedingen toegekend.

Belga

Archiefbeeld BFM

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio