Hoofdverdachten internationale XTC-bende nog steeds spoorloos

Print

Hoofdverdachten internationale XTC-bende nog steeds spoorloos

Twee hoofdverdachten van de internationale criminele organisatie van XTC-fabrikanten die in augustus werd opgerold, zijn nog steeds op de vlucht.

Het gaat om de 39-jarige Belg Gert Loenders en de 34-jarige Pool Artur Nawrocki. Elf andere vermoedelijke leden van die criminele organisatie werden op 22 augustus aangehouden en eind september kwam daar nog een twaalfde verdachte, een derde vermoedelijk kopstuk, bij maar Loenders en Nawrocki blijven voorlopig voortvluchtig. Het federaal parkert heeft daarom een opsporingsbericht voor de twee mannen verspreid.

Volgens het federaal parket vormden de verschillende verdachten een criminele organisatie met vertakkingen in België, Polen en Turkije, die zich al enkele jaren bezighield met de aanmaak op grote schaal en verkoop van MDMA of XTC. Daarvoor had ze twee laboratoria, één langs de Leuvensesteenweg in Vilvoorde en één in een vierkantshoeve in Chimay (foto inzet). Die laboratoria waren niet continu actief maar produceerden MDMA of XTC naargelang de kopstukken van de organisatie daartoe het bevel gaven.Lek bij politie

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Asse kon de criminele organisatie na maanden doorgedreven speurwerk in kaart brengen maar begin juni rook de organisatie al onraad. Eén van de leden dook toen onder maar keerde na een maand terug naar België. Midden augustus kreeg de FGP van Asse dan te horen dat de bende door een lek bij de politie op de hoogte was van het onderzoek en besloot de verschillende verdachten op te pakken.

Drie van die verdachten glipten evenwel door het net, Gert Loenders, Artur Nawrocki en de Turk A.B.. Die laatste kon eind september ingerekend worden maar Loenders en Nawrocki blijven voortvluchtig. Loenders rijdt mogelijk met een grijze Ford Mondeo met nummerplaat 1-ELD-938, en Nawrocki vermoedelijk met een grijze Mercedes Viano met nummerplaat 1-FMB-280.

Belga, Foto's Politie/Belga

Nu in het nieuws