Boommarter gefilmd in Lovenhoek

Print
Vorselaar - Begin september konden vrijwilligers van Natuurpunt met behulp van een cameraval een jonge boommarter filmen in het natuurgebied Lovenhoek, dat zich uitstrekt over het grondgebied van Vorselaar en Pulle. Dat is goed nieuws, want het is de eerste keer dat de zeldzame marterachtige er met zekerheid gezien werd.

Om de soort alle kansen te geven om terug te keren naar Vlaanderen zijn vooral grote, aaneengesloten bosgebieden nodig.

Enthousiastelingen van JNM Neteland en Natuurstudiewerkgroep Lovenhoek (Rik Puls, Stijn Vandekeybus en Tomas Willems) vermoedden al dat het bosrijke natuurgebied Lovenhoek potentieel had voor deze zeldzame soort. Ze stelden hun cameravallen op en... hadden prijs. Op hun beelden is een boommarter te zien met een smalle, kortharige staart, wat typisch is voor jonge dieren.

Bijzonder schuw

Naar alle waarschijnlijkheid is deze boommarter geen toevallige passant die op zoek is naar een territorium. Begin september is namelijk te vroeg voor een jonge boommarter om al zo ver van zijn geboorteterritorium rond te zwerven. Lovenhoek en omgeving kan daarom vanaf nu als waarschijnlijke voortplantingslocatie beschouwd worden. Waarom ze dan niet eerder opgemerkt werden? Boommarters zijn bijzonder schuw en laten zich daardoor nauwelijks zien. Het inzetten van camera's is daarom de efficiëntste manier om het voorkomen van de soort vast te stellen. Het zou kunnen dat de boommarters zich nog maar recent vestigden in het gebied. Maar misschien is er al wel langer een populatie aanwezig in het gebied. In de directe omgeving werd immers ooit een verkeersslachtoffer aangetroffen en werd een ongedetermineerde marter in de boomkruinen gezien.

Het natuurgebied Lovenhoek maakt deel uit van een aaneengesloten natuurcomplex van meer dan 500 hectare. Een deel van dit gebied bestaat uit oude loofbossen, en dat is precies wat de boommarter prefereert.

Sinds 2009 is de boommarter bezig aan een voorzichtige opmars in Vlaanderen. Naast Lovenhoek is de boommarter o.a. ook gevestigd in het grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide, Voeren, Prinsenpark (Retie) en Sinaai (Oost-Vlaanderen).

KMa

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio