Pullenaar verrassend vrijgesproken voor diefstal auto gehandicapt kind

Pullenaar verrassend vrijgesproken voor diefstal auto gehandicapt kind

Pullenaar verrassend vrijgesproken voor diefstal auto gehandicapt kind

Print
Zandhoven - Raphaël B. (47) uit Pulle heeft de auto bestemd voor de zwaar gehandicapte Justyna Coppens (13), niet gestolen. Tot die verrassende vrijspraak kwam de strafrechter in Turnhout. Dirk Coppens, vader van Justyna, laat het hier niet bij en gaat zeker in beroep.
Aan de rechtszaak tegen Pullenaar Raphaël B. en de vrijspraak gaat een zeer onverkwikkelijke geschiedenis vooraf. Hij moest zich voor de strafrechter in Turnhout verantwoorden voor diefstal van twee auto's van zijn vriendin die in november 2011 overleed. Martine W. uit Grobbendonk stierf op 43-jarige leeftijd aan kanker. Ze liet een zwaar gehandicapt dochtertje achter, Justyna (13), uit haar eerdere relatie met Dirk Coppens. Justyna was de oogappel van Martine.

Het meisje is blind en kan niet eten. Normaal zou haar dochtertje haar bezittingen erven. Kort na haar overlijden verdwenen echter de twee auto's van Martine. Het ging om een Jaguar en een Citroën Jumpy. "De Citroën Jumpy was nog maar drie maanden eerder aangekocht, speciaal om de rolstoel van Justyna beter te kunnen vervoeren", vertelt Dirk Coppens, de papa van Justyna, die altijd een warme band met zijn ex-partner bleef houden. "De auto werd ingeschreven voor gehandicaptenvervoer, waardoor er geen btw op moest betaald worden. Dit impliceerde ook dat hij zeker drie jaar niet doorverkocht mocht worden."

Na het overlijden van Martine verdwenen de twee auto's echter. "Ik heb ze laten seinen", vertelt Dirk Coppens. "De Jaguar heb ik teruggevonden en kon via het parket van Mechelen gerecupereerd worden.
De Citroën Jumpy vond ik ook op het gazon terug bij een louche autohandelaar. Ik lichtte meteen de politie in, maar tegen dat die in actie kwam, was de auto al verdwenen, vermoedelijk op de boot gezet." De vader stelde zich burgerlijke partij in naam van zijn dochter. Het Openbaar Ministerie steunde hem.

Raphaël B. kon echter een verkoopovereenkomst voorleggen die Martine zo'n twee weken voor haar overlijden ondertekend had. "Maar het straffe is dat ze toen niet meer in staat was om een document te ondertekenen. Ze lag toen al in de palliatieve afdeling in het ziekenhuis en kreeg zware pijnmedicatie. B. heeft ook geen enkel bewijs van betaling", weet Dirk Coppens.
Ook de tweelingzus en familie van Martine getuigden in deze richting. Toch werd de Pullenaar nu vrijgesproken.

"Iemand die een verkoopovereenkomst kan voorleggen, kan juridisch onmogelijk beticht worden van diefstal", legt meester Jef Van Looy namens Raphaël B uit. "Zelfs áls hij niets betaald heeft, maar wel over een verkoopovereenkomst beschikt, is dit geen strafzaak, maar eerder iets voor de burgerlijke rechtbank of de vrederechter." Volgens de advocaat is de verkoopsovereenkomst wel degelijk ondertekend door Martine, hoewel het document wel niet door haarzelf geschreven en opgesteld werd.

Dirk Coppens gaat nu in beroep. "Hoe is het mogelijk dat een nieuwe auto die speciaal voor gehandicaptenvervoer ingeschreven werd en drie jaar niet doorverkocht mocht worden, toch verkocht werd? Ik kan ook nooit geloven dat Martine - die zielsveel van Justyna hield - de wagen die speciaal voor ons dochtertje bestemd was, op haar sterfbed zou doorverkopen."

Omdat Dirk Coppens in naam van zijn dochtertje de nalatenschap van Martine aanvaard heeft, moet hij nu ook nog vijf jaar lang de Citroën Jumpy, die dus nergens meer te vinden is, afbetalen, een bedrag van zo'n 25.000 euro.

Kristin Matthyssen

Foto: Justyna, toen ze deze zomer nog het vorstenpaar mocht ontmoeten in respijthuis De Limmerik in Pulderbos

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio