Asielen vragen verplichte sterilisatie van katten

Asielen vragen verplichte sterilisatie van katten

Asielen vragen verplichte sterilisatie van katten

Print
Sinds de wetgever de dierenasielen verplicht om katten die ze ontvangen te steriliseren of te castreren, lopen de financiële verliezen verder op. Asielen vragen om het probleem van de overpopulatie aan te pakken door de privé-eigenaars te verplichten hun katten te steriliseren of te castreren. Gaia steunt de oproep, die werd gelanceerd op een persconferentie woensdag in Sint-Truiden.

Een wetsvoorstel om privé-eigenaars te verplichten hun katten te steriliseren of te castreren, werd door de politiek naar de prullenmand verwezen. In een afgezwakte versie werden de dierenasielen wel verplicht om die ingrepen te doen. "In ons land worden er jaarlijks meer dan 30.000 katten naar het asiel gebracht", zegt Filip Zurings van het dierenasiel in Sint-Truiden. "Daarvan moeten er 11.000 gedood worden omdat er niemand hen wil adopteren. Intussen moeten de asielcentra wel alle kosten doen, wat onhoudbaar is. Er moet dus een meer structurele oplossing komen. Wat we nu doen, kost veel geld, en dijkt het probleem van de overpopulatie niet in."

Acteur Pol Goossen, die peter is van het Truiense dierenasiel, vindt dat de bevolking bewust gemaakt moet worden van het nut van sterilisatie en castratie. "Het heeft geen zin om de mensen toe te laten ongestoord met hun dieren te kweken, en hen om de zoveel maanden een doos met kittens te laten afzetten in het asiel."

Michel Vandenbosch van Gaia wil het probleem via de wetgever aanpakken, maar stuit daar op tegenstand. "Het is dweilen met de kraan open", zegt hij. "De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en de sterilisatie en castratie verplicht maken voor particulieren. Alleen zo kan het probleem afdoend worden aangepakt."

BELGA
Archieffoto

MEEST RECENT