Regering negeerde Straatsburg in zaak-Trabelsi

Regering negeerde Straatsburg in zaak-Trabelsi

Regering negeerde Straatsburg in zaak-Trabelsi

Print
"De regering heeft de voorlopige maatregel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg om Nizar Trabelsi niét uit te leveren aan de VS, bewust genegeerd." Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Senaat aan Zakia Khattabi (Ecolo).

Straatsburg had beslist dat Trabelsi niet aan de VS mocht worden uitgeleverd voor allerlei terroristische misdrijven. Trabelsi zou volgens Straatsburg in de VS "slachtoffer kunnen worden van een vernederende en onmenselijke behandeling".

Intern reglement

Turtelboom: "De regering stelde vast dat Straatsburg in zijn intern reglement ervan uit gaat dat dit soort voorlopige maatregelen worden gevolgd door de lidstaten. Maar die maatregel vindt geen steun in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en al evenmin in een of ander protocol daarbij. Hij staat gewoon in een reglement van het Hof zelf." Volgens Turtelboom moet zo'n maatregel dus niet gevolgd worden.

Openbare orde

"Omdat wij door een verdrag verplicht waren om Trabelsi uit te leveren en omdat hij een gevaar voor de openbare orde is, hebben wij de maatregel van Straatsburg niet gevolgd".

Turtelboom stelde dat de Raad van State het verzoek van Trabelsi om zijn uitlevering te verhinderen, had verworpen "met een uitvoerige verwijzing naar de Straatsburgse rechtspraak".

Machtsuitbreiding Hof

Khattabi was zeer boos "omdat België de mensenrechten niet respecteert". Maar in dit geval heeft de regering voor het eerst de machtsuitbreiding die het Straatsburgse Hof zichzelf toeëigent niét gevolgd. België beriep zich gewoon op het Verdrag zelf. Het is symptomatisch voor de toenemende kritiek op de bemoeizucht van het Europees Mensenrechtenhof in zaken waarvoor het eigenlijk geen bevoegdheid heeft.

Lees ook: Steeds meer kritiek op mensenrechtenhof in Straatsburg

Bossuyt: "Mensenrechtenhof gaat boekje te buiten in asielzaken"

JDW
Archieffoto AFP: Nizar Trabelsi

.

Nu in het nieuws