Homans: "We vragen mensen enkel om Nederlands te leren"

Homans: We vragen mensen enkel om Nederlands te leren

Homans: "We vragen mensen enkel om Nederlands te leren"

Print
Antwerps OCMW-voorzitster Liesbeth Homans (N-VA) ontkent dat vanuit Antwerpen mensen die een leefloon aanvragen naar Brussel gestuurd worden indien (en omdat) ze het Nederlands niet beheersen. Dat had Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur woensdag in Le Soir gezegd.

Volgens Homans vraagt het Antwerpse OCMW enkel aan haar klanten en steunvragers om Nederlands te willen leren, maar kan het zelfs geen steun ontzeggen indien ze dat zouden weigeren.

Lees ook: "OCMW van Antwerpen stuurt mensen die het niet wil naar Brussel"

"De beweringen van Mayeur zijn volkomen uit de lucht gegrepen", reageert Homans op het bewuste artikel. "Ik spreek me niet uit over individuele gevallen, maar het is niet zo dat wij eisen dat mensen al Nederlands spreken: we bieden hen de kans om de taal te leren en begeleiden hen daar dan ook bij."

Ook wie dat laatste zou weigeren, kan juridisch gezien geen leefloon ontzegd worden. "We hebben wat dat betreft inderdaad geen stok achter de deur. Gelukkig zien de meeste mensen echter wel in dat Nederlands leren in hun eigen voordeel is", gaat Homans verder. "Wij vragen dat dan ook niet om hen te pesten, maar om hen te helpen."

Homans vindt het verder naar eigen zeggen "hallucinant dat Mayeur de tijd heeft om zich bezig te houden met onterechte kritiek op Antwerpen". Mayeur zou zich volgens haar "beter bekommeren om de vele problemen en schandalen bij het Brusselse OCMW, zoals het winterplan".

BELGA
Foto JVDP

.

Nu in het nieuws