Eén op de vier Belgen komt moeilijk rond

Eén op de vier Belgen komt moeilijk rond

Eén op de vier Belgen komt moeilijk rond

Print
Een kwart van de Belgen komt moeilijk rond. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van Intrum Justitia, de Europese marktleider op vlak van kredietmanagement. Bovendien zegt 23 procent geen geld over te houden na betaling van de maandelijkse facturen. Eén op de drie Belgen kan facturen niet op tijd betalen, 12 procent moet daarvoor lenen.

In Europa zit gemiddeld een derde van de consumenten in slechte papieren. Acht landen doen het beter dan België.

"Zonder brooddoos naar school"

Voor Henk Van Hootegem, adjunct-directeur van het Vlaamse Steunpunt Armoedebestrijding, zijn de cijfers geen verrassing. “Volgens de Europese armoedeindicator loopt in België 21 procent van de bevolking een risico op armoede.” De voorbije maanden waren er herhaaldelijk berichten over toenemende armoede. Zo kan een kwart van de Belgen niet sparen en worden kinderen steeds vaker zonder brooddoos naar school gestuurd."

Volgens Guy Colpaert van Intrum Justitia is jobverlies de belangrijkste oorzaak van financiële problemen. “Maar liefst 78 procent van de consumenten ziet het verlies van zijn baan als oorzaak van armoede. Toch scoren ook de hoge energieprijzen (81 procent) en brandstofprijzen (73 procent) hoog want gezinnen met een bescheiden inkomen en dus een hoger risico op armoede vinden we vaak in huurwoningen. Meestal zijn die huurwoningen niet goed geïsoleerd, zodat de gezinnen meer moeten uitgeven aan energie.”

Uit de cijfers blijken ook grote geografische verschillen: in Zuid-Europa zijn er merkelijk meer mensen met financiële problemen dan in het noorden. Ook dat heeft volgen Colpaert te maken met de economische crisis.

Lees vandaag meer in uw krant.

GC, Archieffoto PN