Archief: Zes doden bij Union Carbide in 1975

Print

Archief: Zes doden bij Union Carbide in 1975

In de raffinaderij van Total in de Antwerpse haven zijn dinsdag twee mannen omgekomen bij een ontploffing. Het doet denken aan de zwaarste ramp in de recente geschiedenis van de Antwerpse petrochemie: de ontploffing bij het toenmalige Union Carbide, vlakbij het Marshalldok, ongeveer op de site waar nu de krakers van Total staan.

Even na 6u op 10 februari 1975 wekte een donderde knal heel Antwerpen. Bij Union Carbide bleek een van de vijf ethyleeninstallaties ontploft en was een geweldige brand uitgebroken. Al heel snel stond de balans op zes doden en 21 gewonden. Tot kilometers ver waren alle ramen weggeblazen.

De ontploffing had zich voorgedaan bij de ploegenwissel. Ondanks een massale inzet van de hulpdiensten duurde het nog tot de volgende dag vooraleer de brand onder controle was en de brandweer tot bij de plaats van de ontploffing geraakte.

Aanvankelijk werd de schade op "enkele tientallen miljoenen frank" geschat. Uiteindelijk liep de rekening op tot één miljard frank (25 miljoen euro).

PVb

Archieffoto's GvA

Nu in het nieuws