Veldhospitaal B-Fast behandelde al ruim duizend patiënten

Veldhospitaal B-Fast behandelde al ruim duizend patiënten

Veldhospitaal B-Fast behandelde al ruim duizend patiënten

Print
Het veldhospitaal van B-Fast in Palo, op het Filipijnse eiland Leyte, een van de zwaarst getroffen regio's door de tyfoon Haiyan, heeft al een duizendtal patiënten verzorgd. Dat heeft Jan Eyckmans, de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, op Twitter gemeld en werd bevestigd door Hendrik Van de Velde, de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. Van de Velde meldt ook dat nog twintig Belgen vermist zijn op de Filipijnen.

"Dat cijfer kan kloppen, aangezien zowat 200 patiënten per dag worden verzorgd", zegt Van de Velde. "De leden van het team verzorgen in het veldhospitaal vooral kleinere letsels, zoals open wonden."

Van de Velde bevestigt nog dat B-Fast tot en met donderdag volop blijft werken en dat het hospitaal dan wordt overgedragen aan de Duitse ngo Arbeiter Samaritan Bund. De leden van het team zullen zaterdag weer in België zijn.

Momenteel zijn nog twintig Belgen vermist op de Filipijnen, van wie er acht in niet-getroffen gebieden verbleven. "Op Leyte zijn we nog op zoek naar één persoon, een tiental andere personen bevinden zich op andere eilanden", aldus Van de Velde. De woordvoerder bevestigt nog dat getuigen hebben gezien dat een landgenoot meegesleurd is door de golven. "Officieel kunnen we nog niet melden dat de man is overleden, er is nog geen lichaam gevonden en de termijn om iemand dood te verklaren is nog niet verstreken, maar de indicaties dat hij wel degelijk is overleden zijn heel sterk."

BELGA
Foto Reuters

MEEST RECENT