Honderd boeddhisten bidden in Schotense tempel

Print

Honderd boeddhisten bidden in Schotense tempel

Schoten - Meer dan honderd boeddhisten uit India verblijven nog tot vrijdag in het Tibetaanse Instituut in Schoten om er dag en nacht rituelen uit te voeren. Iedereen is welkom om eens een kijkje te komen nemen.
De kleurrijke tempel is nog tot vrijdagmiddag bezet door de Indiërs waaronder twee lama's en 34 monniken, die na een stop in Frankrijk donderdag naar België reisden. Ze zijn hier omdat in Antwerpen enkele Tibetaanse vluchtelingen leven die niet meer naar India kunnen om de rituelen uit te voeren. Die vluchtelingen hoorden vroeger wel bij het klooster van de Tibetaanse bezoekers maar gaven het monniksschap op om in België een nieuw leven te beginnen.

"De hele week lang reciteren we mantra's, voeren we rituelen uit, we bidden en offeren allerlei dingen om alle 'obstakels' en negativiteit weg te nemen. Dat betekent dat we rust en vrede vragen voor deze omgeving, niet alleen voor de mensen die hier wonen maar voor alle wezens", legt lama Neten Chokling Rinpoche uit.
"Deze specifieke mantra's moeten we zowel overdag als 's nachts brengen. We werken dus in shifts zodat er 24u op 24u gereciteerd wordt. Alle gebeden zijn ongeveer hetzelfde maar vragen wel telkens een andere voorbereiding.
Op het einde van de week krijgen we onze zegen."

Wie deze week de tempel in Schoten wil betreden, kan dus getuigen zijn van een unieke Tibetaanse ceremonie. Buiten voor het gebouw staat een kraampje met Tibetaanse producten en wordt er gekookt. In de tempel zelf wordt er gebeden op de eerste verdieping. Bezoekers moeten verplicht hun schoenen uitdoen alvorens ze de tempel betreden. Daar bouwden de Tibetanen een nieuw altaar met allerlei symbolische objecten in vrolijke kleuren.

"De monniken zitten in een dubbele rij in het midden terwijl de lama op een soort van troon zit om alles in goede banen te leiden. Aan de linkerkant zitten de Tibetaanse families die meereisden, en aan de rechterkant mogen bezoekers zich neerzetten. De teksten van alle gebeden werden naar het Engels vertaald zodat iedereen kan meedoen", leggen de begeleiders uit.
"Iedereen die nieuwsgierig is, is welkom om een kijkje te komen nemen deze week. We staan open voor iedereen. Bezoekers mogen ook mee-eten."

Tibetaans Instituut, Kruispadstraat 33, Schoten

Greet Wouters

Foto's Dirk Kerstens
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio