Apple mag nieuw hoofdkwartier bouwen in Cupertino

Elektronicareus Apple heeft van het Amerikaanse stadje Cupertino de toestemming gekregen om er zijn nieuwe hoofdkwartier op te trekken. Dat meldt de Amerikaanse krant San Jose Mercury News. Het opmerkelijke gebouw dat aan een ruimteschip doet denken, zou vanaf 2016 de nieuwe hoofdzetel moeten worden.

mceulemans

De gemeenteraad keurde de plannen unaniem goed. Eerst werd wel een belastingvoordeel waar Apple sinds 1997 van geniet, afgezwakt. Cupertino beloofde toen het bedrijf, dat op de rand van de afgrond stond, elk jaar de helft terug te betalen van de belastingen die werden gegenereerd door transacties met lokale ondernemingen. Die korting wordt teruggebracht tot 35 procent, wat Apple dit jaar 4,4 miljoen dollar in plaats van 6,2 miljoen dollar zou opleveren.

14.000 werknemers

Apple is al jaren bezig met het nieuwe hoofdkwartier, dat plaats moet bieden aan meer dan 14.000 werknemers. In 2011, enkele maanden voor zijn dood, stelde oprichter Steve Jobs de eerste schetsen voor aan de gemeenteraad van Cupertino. Tegen eind dit jaar zou de afbraak starten van de bestaande gebouwen op het terrein dat Apple kocht van computerproducent Hewlett-Packard.

Belga, archieffoto

Nu in het nieuws