Nepdokter hield profploeg Vacansoleil half jaar voor de gek

Nepdokter hield profploeg Vacansoleil half jaar voor de gek

Nepdokter hield profploeg Vacansoleil half jaar voor de gek

Print
Wielerploeg Vacansoleil heeft in 2011 met een ploegdokter gewerkt die helemaal geen dokter is. Daniël De Martelaere, een goeroe uit het Gentse, werd pas na een halfjaar ontmaskerd en op straat gezet. De ploeg zelf hield dat jarenlang stil, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Hij was een dokter die in de VS had gestudeerd en had zich gespecialiseerd in de begeleiding van duursporters. Zo zou De Martelaere zich eind 2010 voorgesteld hebben aan Daan Luyckx, de manager van Vacansoleil. De man had geen ervaring in het peloton. In 2011 stond De Martelaere op de loonlijst van de Nederlandse World Tour-ploeg, naast renners als Stijn Devolder, Björn Leukemans en Thomas De Gendt. Als dokter van de ploeg.

Het viel renners en staf op dat hij weinig wist over geneeskunde. Enkele basisprincipes waren hem zelfs onbekend. In juni sloeg het geroezemoes om in paniek, toen er een probleem was met bloedtesten uit de Ronde van Zwitserland die De Martelaere had laten controleren. Die waren niet gecertificeerd door een echte dokter, klonk het op het laboratorium. Toen viel bij Vacansoleil de frank.

De Martelaere werd door Vacansoleil stilletjes buiten­gewerkt. Volgens ploeg­leider Hilaire Van der Schueren werd de man nooit ontslagen. "We hebben eind 2011 zijn contract niet meer verlengd. De Martelaere was bij ons geen dokter, maar chemicus. Hij was de man die de interne dopingcontroles regelde."

De Nederlandse manager Daan Luyckx bleek dinsdag, na herhaalde telefoontjes, niet bereikbaar. Maar dat De Martelaere ingeschreven stond als dokter, staat als een paal boven water. Hij kreeg daarvoor in 2011 zelfs een licentie van de Belgische Wielerbond. "Daar hebben we een administratieve fout gemaakt", zegt voorzitter Tom Van Damme. "We hadden moeten checken of die man effectief dokter was."

De wielerbond hoorde pas deze zomer van de zaak. Toch belde voorzitter Van Damme prompt naar de Orde van Geneesheren om te melden dat iemand zich ten onrechte uitgaf voor dokter. Er werd een onderzoek gestart naar De Martelaere, dat gevoerd wordt door de federale politie van Gent en het Gentse parket. Daar gaf men dinsdag geen commentaar: het onderzoek loopt nog.

Foto Photo News

Meer sportnieuws