New York verhoogt minimumleeftijd voor roken naar 21 jaar

New York verhoogt minimumleeftijd voor roken naar 21 jaar

New York verhoogt minimumleeftijd voor roken naar 21 jaar

Print
De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft dinsdag de wet getekend waardoor de wettelijke minimumleeftijd om sigaretten en tabak te mogen kopen opgetrokken wordt van 18 naar 21 jaar. Het is voor het eerst dat dit gebeurt in een grote Amerikaanse stad. De maatregel heeft ook betrekking op elektronische sigaretten.

De wet treedt binnen zes maanden na de ondertekening in voege. Vanaf mei 2014 zullen moeten jongeren dus een identiteitskaart voorleggen als ze sigaretten of tabak willen kopen.

The Big Apple neemt die maatregel omdat de gemeenteraad vindt dat te veel rokers deze dodelijke gewoonte aannemen voor de leeftijd van 21 jaar. "Door de leeftijd op te trekken waarop onze kinderen en jongeren toegang krijgen tot tabak, verminderen we de kans dat ze op een dag beginnen met roken", aldus Bloomberg.

New York hanteert reeds een erg strikte wetgeving inzake tabak. Zo is het verboden om te roken in onder meer bars, restaurants en parken. De taksen op tabak zijn er ook de hoogste van de Verenigde Staten. Het percentage rokers in New York is volgens de stad gedaald van 21,5 procent in 2002 naar 14,8 procent in 2011, maar dat van de jongeren blijft sinds 2007 onveranderd op 8,5 procent.

Belga, Archieffoto PN

Nu in het nieuws