Italiaan met huidziekte: "Paus knuffelde me zonder te weten of ik besmettelijk was"

Print

Italiaan met huidziekte: Paus knuffelde me zonder te weten of ik besmettelijk was

Toen paus Franciscus twee weken geleden een man met een ernstige huidaandoening omhelsde in Rome, ging de foto de hele wereld rond. Gisteren deed de zieke Vinicio Riva (53) zijn verhaal in de Daily Mail. “Ik was zo blij met de knuffel dat ik dacht dat ik ging sterven.”

Vinicio Riva (53) is afkomstig van Vicenza in Noord-Italië. Hij lijdt aan de zeldzame ziekte neurofibromatosis en is daardoor van kop tot teen bedekt met pijnlijke gezwellen.

Twee weken geleden werd hij plots wereldberoemd. Zo nam paus Franciscus tijdens zijn audiëntie op het Sint-Pietersplein in Rome uitgebreid de tijd om Riva een omhelzing te geven. Ook kuste de paus hem op zijn voorhoofd. “Hij dacht er niet over na. Ik ben niet besmettelijk, maar dat kon hij niet weten. Hij pakte mij gewoon vast”, vertelt Riva aan de Engelse krant Daily Mail. “Mijn hart klopte zo snel dat ik dacht dat ik ging sterven.”

Vinicio woont bij zijn zus Morena (46) in een huis net buiten Vicenza. Ook Morena heeft de ziekte, maar in een minder erge vorm. Broer en zus erfden de ziekte van hun moeder, die zelf pas symptomen vertoonde toen ze kinderen kreeg. Ook Vinicio zelf had aanvankelijk geen symptomen. Pas op zijn vijftiende begonnen de gezwellen overal op zijn lichaam te verschijnen. Hij onderging al operaties aan zijn hart, keel en ogen maar genezen kan hij niet. De gezwellen springen open waardoor zijn kleren vaak onder het bloed hangen. Hij moet daardoor ook elke ochtend propere lakens leggen.

Voetbalfan

Vinicio’s moeder stierf uiteindelijk op haar 81ste aan de ziekte. Dokters gingen ervan uit dat Vinicio zelf rond zijn 30ste zou sterven. Toch is hij er ondertussen al 53 en hij probeert positief te blijven. Hij fietst veel en is een grote voetbalfan.

Alleen in de liefde zit het hem niet mee. Hij vertrouwde de Daily Mail toe dat hij daarom graag in contact zou komen met vrouwelijke neurofibromatosispatiënten.

Vinicio wordt op straat regelmatig nageroepen. “In mijn dorp kennen ze mij en zijn ze vriendelijk, maar anderen kunnen erg gemeen zijn.”

CB, Foto's EPA

MEEST RECENT