Bewoner daagt stad voor rechter

Bewoner daagt stad voor rechter

Bewoner daagt stad voor rechter

Print
Mechelen - Mechelaar Dirk Van den Broeck (72) is niet van plan om zich door de stad Mechelen zomaar uit zijn huis aan de Geerdegemvaart te laten zetten. Die is van plan om hem te onteigenen. De man heeft de stad al voor de vrederechter gedaagd.

De werkzaamheden voor een autotunnel onder de Leuvense Vaart, een onderdeel van het stationsproject, zijn maandag officieel begonnen. Daarvoor heeft de NMBS vier gezinnen aan de Geerdegemvaart te laten onteigenen. Uiteindelijk besliste de stad om nog met tien andere eigenaars te onderhandelen over een vrijwillige verkoop. Mechelen heeft plannen om op de site een park aan te leggen, en wil de bewoners de overlast door de werkzaamheden aan het station de komende jaren besparen. Recent kon in uw krant lezen dat twee eigenaars een verkoop weigeren, en dus wil bevoegd schepen Greet Geypen (Open Vld) met de stad overgaan tot een onteigening.

Pesterijen?

"Maar op welke grond, en op basis van welke wet? Dat is mij niet helemaal duidelijk", reageert meester Pieter Jongbloet, een Brussels advocaat die gespecialiseerd is in onteigeningsprocedures. Hij verdedigt Dirk Van den Broeck in februari voor de vrederechter. In eerste instantie omdat de zijgevel van de man na de afbraak van de eerste woningen niet zorgvuldig zou zijn afgewerkt. "De stalen balken steken er zo ver uit dat ik het gevoel krijg dat de stad anticipeert op een onteigening waar op dit moment nog helemaal geen sprake van is. Ik vraag mij af of ze met een invloedrijke notaris of arts ook op deze manier zou handelen", zegt Van den Broeck. Zijn advocaat stelt het zelfs nog iets scherper. "Dit neigt naar pesterijen, in de hoop dat mensen het uiteindelijk zo beu worden dat ze toch verkopen."

Dirk Van den Broeck is alleszins niet van plan om zich snel gewonnen te geven. Hij is vastberaden om alle juridische middelen uit te putten om één doel te bereiken. "In mijn huis hier op de hoek met de Colomalaan blijven wonen. Het uitzicht dat ik hier heb, is onbetaalbaar, een van de mooiste in Mechelen. Met het nieuwe station en de ontwikkeling van een groene zone zal het alleen maar beter worden. Niet dat ik speculeer, maar ik woon hier echt heel graag", vertelt de zeventiger.

Lees meer in Gazet van Mechelen

SVH
Foto Patrick Hattori

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio