Inkt van voedselverpakking kan gezondheid schaden

Inkt van voedselverpakking kan gezondheid schaden

Inkt van voedselverpakking kan gezondheid schaden

Print
Stoffen in de verpakking kunnen sporen nalaten in voedsel. Sommige bestanddelen van de kleurrijke inkt dringen door in de etenswaren en kunnen al in kleine hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat zegt Bruno De Meulenaer, professor in de vakgroep voedselveiligheid en -kwaliteit van de UGent in De Standaard.

De inkt waarmee voedselproducenten hun verpakkingen laten bedrukken kan 6.000 tot 7.000 verschillende bestanddelen bevatten. De verpakking kan die niet allemaal tegenhouden. Een aantal van die stoffen kan zelfs het immuunsysteem verstoren of kanker uitlokken. Enkele stoffen zijn al in kleine hoeveelheden schadelijk. "De toelaatbare grens ligt bij de schadelijkste stoffen op tien microgram op een kilo voeding", klinkt het.

Wettelijk niet vastgelegd

De professor pleit voor een duidelijke, wettelijke basis en een lijst van stoffen die producenten mogen gebruiken. Vervolgens kan de voeding gescreend worden op bij wet verboden stoffen. Donderdag komen Belgisch en Nederlandse experts samen in Breda over maatregelen voor veilige verpakking van voeding.

MCe, archieffoto

MEEST RECENT