Samen op school, samen gestorven

Samen op school, samen gestorven

Samen op school, samen gestorven

Print
De grond die aan het beven ging, een luide knal en een enorme stoomwolk. Lang duurde het niet, maar de gevolgen van het werkongeval op de terreinen van Total zijn groot. Twee jonge kerels lieten het leven in de raffinaderij.

Lees ook: Twee doden bij ontploffing in Total-raffinaderij

“Vlak voor de ontploffing ging de grond onder onze voeten enorm beven”, vertelt een 29-jarige man die de ramp voor zijn ogen zag gebeuren.“Ik stond net een sigaret te roken in de rookruimte op zo’n tien, twaalf meter van de plek waar twee collega’s aan die leiding bezig waren. Ik wist dat ze een speciaal product aan het aanbrengen waren om de leiding volledig te dichten.

Ik dacht na die trilling eerst dat het om een aardbeving ging. Maar dan kwam die knal. Een enorm lawaai gevolgd door een gigantische stoomwolk die ons allemaal het zicht ontnam. Instinctief deden we allemaal hetzelfde: lopen voor ons leven. Wat er daarna allemaal gebeurd is, kan ik me nauwelijks herinneren. We zijn via de parking geevacueerd en daarna konden we naar huis. Maar ik was nog zo van de kaart van die klap dat het allemaal wat wazig is.”

Als de ooggetuige zijn verhaal aan uw krant doet, moet de zwaarste klap nog komen. Twee arbeiders van Team Industrial Services (het voormalige Leak Repairs Specam, red.) overleven de explosie niet. Een van hen, de 29-jarige William Van Robbroeck uit Hoevenen, is een boezemvriend van onze ooggetuige. Het nieuws van zijn overlijden slaat in als een bom.

Het andere slachtoffer van de stoomexplosie is German Duran Pacheco. Beide jongemannen kenden elkaar al jaren. Ze zaten samen in de klas in het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek.

Lees meer in uw krant

DENNIS VAN DAMME/SAM REYNTJENS
Foto's LUMA

.

Nu in het nieuws