Monnik Giel (15) heet voortaan Lobsang Nyima (video)

Print
Met grote ogen en een klein hartje. Zo heeft Giel zijn eerste dagen als monnik beleefd in het boeddhistische klooster in Shimla, in het noorden van India. “Ik mis mijn mama wel, maar hier ben ik thuis. Ik móét hier zijn. Ik wil dit al sinds ik zes jaar ben.”

Sinds afgelopen zaterdag is Giel in het Jonang-klooster. Het ligt op een berg, 2400 kilometer hoog, met uitzicht op het Himalaya-gebergte. Het VTM-programma 'Telefacts' mocht er filmen en was getuige van een warme ontvangst door 300 andere monniken.

“Beetje beschaamd”

Giel deelt er de kamer met de Rinpoche, het hoofd van het klooster. “Ik voel me wel een beetje beschaamd dat ik in zijn kamer mag slapen”, stamelde Giel. “Dit is een beetje te goed voor mij. Ik ben echt wel ontroerd.”

Amper één monnik spreekt Engels. En dus moet Giel het de eerste weken vooral van gebarentaal hebben. Hij is er de enige westerling.

Reïncarnatie

Giel wil er de komende 15 jaar een opleiding tot monnik volgen. De andere monniken sluiten niet uit dat de West-Vlaamse jongen uit Sint-Laureins een reïncarnatie is van een Tibetaanse meester.

“Ik geloof daar zeker in”, besluit Giel. “Als je dat niet gelooft of begrijpt, dan kun je de rest niet begrijpen. Het is namelijk één grote puzzel.”

WIM BRILLOUET
Foto/video VMMa

MEEST RECENT