"Ons veiligheidsbesef is extreem"

Ons veiligheidsbesef is extreem

"Ons veiligheidsbesef is extreem"

Print
De chemiesector is koploper qua veiligheid”, zegt expert Frans Dieryck. “Veiligheid staat in onze sector wereldwijd bovenaan het lijstje van prioriteiten. De belangrijkste verandering in al de decennia die ik meedraai in de chemie, is net de fundamenteel op veiligheid gerichte attitude.”

Lees ook: Als Total stilvalt, ligt hele haven stil
En ook: Samen op school, samen gestorven
En ook: Twee doden bij ontploffing Total

Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van de sectororganisatie Essenscia Vlaanderen, kan en wil geen commentaar geven op wat gebeurde bij Total. Maar insinueren dat men in zijn sector misschien weleens een loopje neemt met veiligheid, wordt meteen vakkundig afgeblokt: “Een nul-risico bestaat natuurlijk niet. Maar als er één sector is waar enorm veel inspanningen worden gedaan voor veiligheid, is het toch hier. Binnen alle procesindustrieën met bijvoorbeeld ook elektriciteitscentrales, steekt de chemie er met kop en schouders bovenuit met formeel de laagste ongevallengraad.”

“En dat inclusief de contractors. Ik hoor al suggereren dat men door outsourcing mensen over de vloer krijgt die niet op de hoogte zouden zijn. Ik zeg u: niets is minder waar. Outsourcing op zich is een andere discussie, maar geen enkel chemiebedrijf kan zich veroorloven werk uit te besteden en niet te kijken naar de veiligheid.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen, blz. 5

PAUL VERBRAEKEN
Foto Jan van der Perre

.

Nu in het nieuws