Helft (jonge) Belgen wil woonbonus behouden

Helft (jonge) Belgen wil woonbonus behouden

Helft (jonge) Belgen wil woonbonus behouden

Print
Voor 47 procent van de Belgen mag er niet geraakt worden aan het belastingvoordeel voor de gezinswoning. Dat blijkt uit een peiling van Netto/De Tijd.

Met de bevoegdheidsoverdracht naar Vlaanderen in het vooruitzicht zal de komende maanden fel gedebatteerd worden over de toekomst van de woonbonus. Netto/De Tijd peilde naar de visie van de modale Belg op het belastingvoordeel voor de gezinswoning.

Het panel kreeg enkele mogelijke denksporen voorgelegd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de Belgen wil dat de woonbonus in zijn huidige vorm behouden blijft. Vooral 35 tot 50-jarigen zijn daar voorstander van: 55 procent pleit voor een behoud.

De woonbonus voorbehouden voor jonge gezinnen die hun eerste woning kopen: 31 procent van de Belgen kan zich daarin vinden. Het idee om het budget van de woonbonus anders te besteden kent veel minder bijval. Voor amper 13 procent kan het geld beter aangewend worden voor een verlaging van de lasten op arbeid. Het budget besteden aan de bouw van bijkomende sociale woningen is maar 10 procent genegen.

Er komen uit de enquête ook regionale verschillen naar boven. Terwijl 42 procent van de Nederlandstalige panelleden een behoud van de woonbonus wil, loopt dat cijfer onder de taalgrens op tot 53 procent. De Franstaligen staan er minder voor open om het voordeel voor te behouden voor jonge gezinnen: 26 procent, tegenover 34 procent van de Nederlandstaligen.

De Confederatie van Immoberoepen zal komende vrijdag op haar vastgoedcongres pleiten voor een hervorming volledig gericht op jonge gezinnen.

Belga, Archieffoto PN

.

Nu in het nieuws