Als Total stilvalt, ligt hele haven stil

Het stilleggen van een groot deel van de olieraffinaderij heeft een enorme impact op de haven van Antwerpen. Total is er met 1700 werknemers een van de grootste spelers. Wie aan Total raakt, raakt dan ook meteen aan de hele haven.

dvansant

Lees ook: "Ons veiligheidsbesef is extreem" En ook: Samen op school, samen gestorven En ook: Twee doden bij ontploffing Total

De bijnaam energiereus mag u in het geval van Total letterlijk nemen. De voetafdruk van het Franse bedrijf is enorm in de Antwerpse haven. Net als het meer noordelijk gelegen BASF heeft het een van de grootste concessies. Hoe groot het bedrijf is, kunt u het best zien als u langs de Scheldelaan rijdt: van aan de Noordkasteelbruggen tot aan de Van Cauwelaertsluis ziet u kilometerslange buizenconstructies en opslagtanks. Allemaal Total.

Top drie

Maar waarom is de impact op de haven zo groot? Er werken niet alleen 1700 mensen, waarvan 1100 bij de raffinaderij, Total verwerkt ook nog eens 17 miljoen ton ruwe olie. Per jaar. Daarmee behoort de raffinaderij tot de top drie van Europa. Het bedrijf legt zich vooral toe op het zoeken naar olie en aardgas en in de haven draait alles om de raffinage: dat wil eigenlijk zeggen dat daar de ruwe olie verwerkt wordt tot brandstof waarmee u bijvoorbeeld kunt tanken.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, blz. 4

PAUL VERBRAEKEN WIM BRILLOUET Foto LUMA

Vastgoed

Jobs in de regio