Vrienden houden stille wake voor Hodei

Vrienden houden stille wake voor Hodei

Vrienden houden stille wake voor Hodei

Print
Antwerpen - Na een maand is er nog steeds geen spoor van Hodei Egiluz Diaz (23). Om de herinnering aan de jonge Bask in leven te houden én in de hoop dat het onderzoek niet doodbloedt, kwamen vrienden, familie en zelfs de burgemeester van Galdakao dinsdag samen.

Vrienden, familie en zelfs de burgemeester van het Baskische stadje Galdakao kwamen dinsdagavond samen op de Brouwersvliet om hun respect uit te spreken voor de verdwenen Hodei Egiluz Diaz (23). Het was gisteren exact een maand geleden dat er van de jongeman nog iets was gehoord. Aan een boom op de Brouwersvliet werd een gedenkplaat opgehangen, en er werden kaarsjes aangestoken. Het gezelschap kwam om 19u samen en hield tien minuten stilte.

Burgemeester Ibon Uribe van Galdakao was speciaal voor dat moment naar ons land gereisd en had in de loop van de dag een ontmoeting gehad met burgemeester Bart De Wever (N-VA). Op vraag van die laatste werd ook de familie van het slachtoffer uitgenodigd op het gesprek. Ibon Uribe vroeg naar eigen zeggen informatie over het onderzoek, maar stelde ook voor om logistieke hulp te verlenen indien dat nodig zou zijn.

Nog steeds geen antwoorden

Jammer genoeg kreeg de Baskische burgemeester weinig antwoorden op zijn vele vragen. Het onderzoek verloopt immers nog steeds moeilijk. Vijf personen werden intussen al opgepakt, maar blijkbaar weet niemand van hen echt wat er met Hodei is gebeurd in de nacht van vrijdag 18 oktober. Speurders gaan er van uit dat hij het slachtoffer werd van een overval, die daarna slecht afliep. Niemand verwacht de jonge Bask nog levend terug te vinden. Al is het van cruciaal belang dát hij gevonden wordt, want alleen dat kan uitsluitsel geven over wat er hem overkomen is.

De familie van Hodei Egiluz Diaz wenst in de anonimiteit te blijven. Leire (24) kent Hodei niet persoonlijk, maar wilde toch haar steun komen betogen. Ze nam speciaal de trein vanuit Brussel om erbij te zijn. “Ook al hebben we elkaar nooit ontmoet, ik voel me toch verbonden met deze zaak. Uit de Baskische media is Hodei niet weg te slaan. Het maakte me ook niet uit hoeveel volk er hier ging zijn, ik voelde dat ik erbij moest zijn.”

DENNIS VAN DAMME
Foto Sarah Van den Elsken

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio