Koppel bouwt compleet kerstdorp in living

Koppel bouwt compleet kerstdorp in living

Koppel bouwt compleet kerstdorp in living

Print
Zandhoven - Zandhoven heeft er sinds begin deze maand een zesde deelgemeente bij. En die zesde deelgemeente ligt aan de Amelbergastraat 34, meer bepaald ín de living van Mariette (72) en Jef (73) Lenaerts. Zij bouwden er een compleet kerstdorp na.

"Ik versier graag", zegt Mariette een beetje overbodig als ze ons de meer dan dertig besneeuwde huisjes toont. Het bouwen van kerstdorpen is dé trend voor 2013, en in dat opzicht zijn Mariette en Jef dus heel trendy. Ze krijgen bij hun hobby de hulp van hun dochter Karolien, die nog thuis woont.

"Het is zes jaar geleden begonnen met één huisje", zegt Mariette, zittend naast de kolenkachel achter een grote knutseltafel waar ze kerstkaartjes maakt. Jef zit aan de andere kant van de kolenkachel. Zo hebben ze beiden een prachtig uitzicht op het meer dan vier meter tellende kerstpanorama dat op verschillende niveaus hun living vult. "Een antieke paardencarrousel, een reuzenrad, een skilift, een watermolen met écht klaterend water, een skiverhuurstationnetje, een rusthuis, een hospitaal, een kerk: op de duur wordt het een prettige verslaving. Omdat we er graag verhalen bij fantaseerden, begonnen we ook miniatuurpoppetjes aan te kopen. Kijk: daar springt een nonneke touwtje met de kinderen en Jef legde ook twee ijspistes aan met blauwe steentjes voor schaatsers."

Spoorramp

Met die miniatuurfiguurtjes valt er altijd wel iets te beleven in de huiskamer van de familie Lenaerts. Bij ons bezoek, zijn we juist getuige van een grote spoorramp. Tot driemaal toe probeert Jef de trein opnieuw op de rails te zetten aan het treinstation. Bij zijn interventie, vallen er enkele herten om die aan een uit knuppelhout gemaakte voederplaats in de bergen hooi aan het eten zijn. "En zo blijven we bezig hè", lacht de metser-op-rust.

Het koppel stelt zijn kerstdorp altijd al begin november op en laat het tot de derde week van januari staan. "De opstelling neemt tweeënhalve dag in beslag. Dan is een maand tijd de moeite niet. Om de taferelen op verschillende hoogten op te bouwen, werk ik met schragen. Onze dochter Karolien schikt alle huisjes op de tafel. Jef ligt dan onder de schragen om alle stekkers en draden aan te pakken", legt Mariette uit, terwijl er een zingende sneeuwman via een kabel boven onze hoofden heen en weer glijdt. "Via adapters krijgt Jef het zo voor mekaar dat we met één druk op de knop alle muziekjes en lichtjes kunnen aansteken."

De kersthuisjes waaiden over uit Duitsland. "Zelf kopen we ze vooral in tuincentra zoals Rijmenants, Pelckmans, Van Gastel en zelfs de Makro."

Dat de sofa twee maanden aan de kant moet, Jef enkel nog met zijn wandelstok de gewone lichtschakelaar kan bedienen en hun televisietoestel zich middenin het winterlandschap bevindt, nemen ze er graag bij.

Energiefactuur

Jef ziet nog uitbreidingsmogelijkheden voor volgende kerst, met een extra niveau. Zelf zijn ze nog nooit op wintersport geweest, "maar hier kunnen we ook úren van genieten." Over hun energiefactuur maken ze zich geen zorgen. "Zo'n kerstdorp verbruikt niet veel, en buiten houden we het somber. Daar hangen we gewoon wat lichtjes en wachten we met de versiering tot Sinterklaas weg is."

Liefhebbers mogen komen kijken, want ze zijn er trots op. "Sommige mensen zeggen dat we inkom moeten vragen, maar dat willen wij niet."

KRISTIN MATTHYSSEN

Foto Joren De Weerdt

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio