N-VA en Ecolo willen adviezen van Raad van State onmiddellijk openbaar maken

De Senaatscommissie Binnenlandse Zaken vindt niet dat de adviezen van de Raad van State over wetsontwerpen en Koninklijke Besluiten onmiddellijk gepubliceerd moeten worden. Ze stemde zopas twee wetsvoorstellen van Inge Faes (N-VA) en Cécile Thibaut (Ecolo) om dat mogelijk te maken weg.

dvansant

Bij ieder wetsontwerp van de regering en bij ieder ontwerp-Koninklijk Besluit moet de Raad van State een advies geven. Die adviezen kunnen soms pittig tot erg negatief zijn. Ze blijven geheim tot de regering haar ontwerpen heeft aangepast aan de kritiek van de Raad of die kritiek heeft weerlegd.

Faes en Thibaut wilden echter dat de adviezen onmiddellijk zouden worden gepubliceerd, zodat er meer openbare discussie zou kunnen zijn. In Nederland is dat al lang het geval. Faes en Thibaut pleitten voor meer openheid en een nieuwe politieke cultuur.

Maar zo zagen de meerderheid en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) het niet. Milquet vond de snelle publicatie "niet nodig, want de adviezen worden al gepubliceerd". N-VA en Thibaut kregen voor hun respectievelijke voorstellen alleen de steun van het VB. Alle andere partijen wilden er niet van weten, ze willen pas een openbare discussie als alles al beslist is.

JDW Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER